Som UF-företag är det viktigt att sticka ut bland redan etablerade företag. Därför gäller det att även använda professionella bilder på både hemsida och sociala medier. Men hur kan man som oerfaren UF-företagare lyckas med detta? Och hur är det med gratis bilder?

En del tar det säkra före det osäkra och anlitar någon duktig fotograf som hjälper dem att ta en uppsättning bilder. Andra väljer att ”ta egna bilder” för att hålla nere kostnaden och slippa tänka på upphovsrätten. Hur bra resultatet blir beror på om företaget har en bra kamera samt har de kunskaper och redigeringsprogram som behövs. Men om UF-företagarna varken har kompetensen att fota själva eller har medel för att ta hjälp av en fotograf vad kan de då göra?

Lösningen är gratisbilder! Som tur är finns det nämligen bra alternativ då en mängd webbplatser erbjuder högkvalitativa bilder helt utan kostnad. Nu tänker du säkert på Pixabay och att de bilder som finns där redan används av så många och därför inte är ett bra sätt om UF-företaget vill sticka ut. Men det finns en hel del andra och även mindre kända sajter som även de håller en hög kvalitet.

⭐️ Unsplash

Sajten Unsplash påminner mycket om Pixabay och man kan hitta högupplösta bilder i de flesta kategorier och generöst nog är antalet nedladdningar obegränsade. Det finns många fantastiska motiv i härliga färger och miljöer.

⭐️ PicXclicX

Fotografen Jill Levenhagen delar med sig av en mängd kreativa foton i 14 olika kategorier helt gratis. Bilderna får dessutom redigeras om vilket gör att färgerna och storleken kan ändras. Hon vill såklart ha cred för sina bilder så glöm inte att ange källan.

⭐️ Foodiesfeed

Fantastiska bilder på mat hittar man på Foodiesfeed som har 6 olika kategorier. Allt från kaffe till hälsosam mat. Bilder på mat kan ju ibland vara lite svåra att ”få till” men med sajtens vackra bilder i härliga färger finns det alltid något som passar och dessutom helt gratis.

⭐️ Burst

Sajten har ett lager av fantastiska bilder som är organiserade i ett flertal olika kategorier. Detta gör att det enkelt att hitta det som eftersöks. Dessutom ger även Burst förslag på över 20 trendiga affärsidéer online och ger information om leverantörer, marknadsföringstips och passande affärsmodell, helt kostnadsfritt.

⭐️Pixels

Pixels är en av mina favoriter då sajten har högkvalitativa foton i en mångfald av kategorier. Dessa bilder kan användas kreativt och redigeras helt efter företagets önskemål. Tyvärr är antalet gratisbilder begränsade till 10.

⭐️ Negative Space

Denna sajt har en mängd både feminina och maskulina foton av god kvalitet i 16 olika kategorier men även på denna sajt har nerladdningen begränsats till 10 fria bilder och har CC0-licens.

⭐️ Stocksnap

Stocksnap har ett brett utbud av både ljusa och färglada samt mörka och lite hårdare foton vilket gör att eleverna kan anpassa bilderna för att passa UF-företagets grafiska profil perfekt. Dock har även denna sajt begränsat nedladdningen till 10 gratis bilder.

⭐️ Solopreneur Sidekick

Louise hjälper entreprenörer att skapa sin ”drömhemsida” samt delar med sig av både sina kunskaper och 10 bilder som kan laddas ner helt gratis. Så om foton på kaffe i kontorsmiljö är det som önskas kan jag varmt rekommendera denna CC0-licenserade sajt.

⭐️ Picjumbo

På denna sida hittar du massor av bilder som är kopplade till entreprenörskap och företagande. Allt från snygga kort på pengar till kontorsmiljö i härliga färger.

Ytterligare webbsidor som erbjuder bilder gratis och/ eller en del fototips mot att man ibland anger sin mailadress är:

Självklart behöver våra elever även ta en del egna bilder för att visa upp företagets olika aktiviteter och sin produkt eller tjänst på webbsidan och sociala medier. Men om de blandar upp dessa med gratisbilder av hög kvalitet blir intrycket så mycket bättre och de kommer verkligen ”utmärka sig”.

Hoppas att det här inlägget var till hjälp så att du och ”dina UF-elever” lättare kan hitta kvalitativa bilder. Men tänk på att påminna entreprenörerna om att inte välja bilder där personer visas framifrån och lätt kan identifieras med tanke på vår härliga lag GDPR:)

Pin It on Pinterest