Ett stort nätverk är extra viktigt för ett nystartat UF-företag eftersom det både bygger relationer och stärker företagets varumärke. Med dessa kontakter öppnas ofta nya dörrar som både kan leda till viktiga samarbeten och nya kunder. Men hur lyckas man som nykläckt UF-företagare med konsten att nätverka?

De flesta som startar UF-företag har aldrig nätverkat inom företagsvärlden före UF-året. Det kan därför kännas både pirrigt och jobbigt till en början. Men med en bra strategi kommer du snart känna dig grymt säker.

Konsten att nätverka!

Nätverksprocessen

Nyckeln till att bli en duktig nätverkare är att följa nätverksprocessens tre steg :

  • inventera
  • genomföra
  • följa upp

För att inventera ditt nätverk börjar du med att göra en enkel nätverkskarta. Du skriver helt enkelt ner alla du ”känner” och vad de har för kompetens eller annan faktor som är värdefull för ditt UF-företag. Du kanske känner någon som jobbar med ekonomi som kan hjälpa er med er budget? Eller kanske någon som har en lokal som ni skulle kunna få låna vid er produktion? Det kanske inte är någon bland dina förstahandskontakter men kanske din kompis pappas bror?

Därefter måste du ”läsa på” om personen på olika plattformar som hemsidan, Linkedin, Facebook o dyl. På så sätt kommer du vara uppdaterad kring personens företag, hjärtefrågor och gemensamma kontakter. Detta blir värdefull information när du väl ska genomföra mötet då du vet vad som intresserar hen och även gemensamma nämnare. Denna information gör även att du kan ställa bättre och smartare frågor vilket ökar förtroendet för dig. Först därefter är du redo att ta själva kontakten som kan ske på flera olika sätt.

Kontakt

Om det är en person du känner väl är det såklart naturligt att ringa och boka ett möte. Men om det är mer av en bekant kanske detta känns allt för svårt till en början. Då kanske första tanken är att bara skicka iväg ett mail. Men om du tänker till så inser du säkert att detta inte särskilt effektivt. Dels hamnar majoriteten av denna typ av mail i papperskorgen och dessutom vet du kanske inte riktigt hur du ska formulera dig.

Nätverka på Linkedin

Ett bra sätt att få övning i att formulera sig och ta kontakt med okända är att starta ett konto och nätverka på Linkedin, Bäst är ju om du gör detta långt före UF-året men i alla fall direkt vid läsårsstarten.

Du kan både försöka söka upp dina ”bekanta” som du vill connecta med och använda sökfunktionen för att hitta fler. I fältet högst uppe på plattformen kan du nämligen ange olika sökord som din bransch eller någon kompetens. När du väl hittat intressanta personer som du vill följa gör du en kontaktförfrågan. Men gör inte detta bara med ett enkelt klick utan använd funktionen ”att lägga till ett kort meddelande”. Kom då ihåg att skriva varför du vill ha kontakt och gärna vad du eller ditt företag kan bidra med. På så sätt är det så mycket större chans att du får ett ja.

När du fått ett gäng kontakter kan också läsa och så småningom även kommentera andras inlägg. På så sätt får du kläm på hur företagare skriver till varandra och får övning i att nätverka med okända.

Konsten att nätverka!

Nästa steg, hur du skall tänka och agera vid själva mötet kan du lyssna på avsnitt 157 av Nätverkspodden eller läsa om i inlägget smarta nätverk för UF-företag .Vilket är ditt bästa nätverkstips?

Pin It on Pinterest