Som lärare vill vi såklart hela tiden förbättra våra undervisningsmetoder och hakar därför på många ”nya ” verktyg”. Du känner säkert igen BFL, LS, CL och så använder många av oss Power Point flitigt. Men vilken metod är egentligen bäst – Power Point eller Storytelling?

Power Point

Om man använder bilderna som det är tänkt, det vill säga som ett stöd för det man ska säga så är PPT verkligen jättebra. Men många av oss trycker in för mycket stoff vilket gör att det snarare minskar elevernas inlärningsförmåga än hjälper dem till nya insikter. Om du inte redan sett klippet Deaf by Powerpoint så gör det så kommer du förstå vad jag menar.

Under de senaste åren har jag försökt minska användningen av PPT men i vissa kurser är det svårt. Det är så mycket information som ska fram och det är helt omöjligt att hinna skriva allt på tavlan. Men egentligen betyder ju detta bara att det är för mycket stoff även för eleverna att ta in. Denna insikt har fått mig att tänka om och tänka nytt. Jag har därför bantat ner innehållet så mycket det bara går utefter skolverkets kunskapskrav.

Storytelling

Enligt många forskare är storytelling det verktyg som får eleverna att minnas bäst. Men varför använder vi lärare inte detta då i högre utsträckning? Jo, för mig veterligen är det ingen som har fått utbildning i hur detta praktiskt skall gå till i respektive ämne under lärarutbildningen.

storytelling

När jag undervisar i teckenspråk eller entreprenörskap är det relativt lätt att använda berättelser för att förklara begrepp och teorier men i kursen ledarskap och organisation är det så mycket svårare. I vissa delar går det sjävklart bra men när jag kommer till faktaspäckade områden är det riktigt svårt. Det blir en och annan historia men som helhet blir intrycket väldigt mycket PPT, deaf by powerpoint!

Utbildning

Men vet du vad? I augusti kommer David JP Phillips att släppa en utbildning i storytelling för just lärare. Jag fick veta detta redan i vintras då vi hade kontakt på Linkedin. Men han har även berättat om sina planer i Framgångspodden helt nyligen. Jag ser fram emot denna utbildning och hoppas den kan ta min undervisning till en helt ny nivå.

Storytelling

För att visa storytellings verkan så vill jag berätta en gammal judisk saga:

Den här sagan utspelar sig för länge länge sedan i mellanöstern. Precis i utkanten av en liten by låg ett litet pittoreskt och vackert hus. I det här huset bodde det två magiskt vackra kvinnor som även var systrar. Den ena hette Sanning och den andra hette Saga. Att de var vackra var ett problem då de ofta grälade om vem som var vackrast….

Vill du höra resten av historen klicka här men spela fram till 1 h och 27 m: 08 s 🙂

Storytelling

Nu är ju inte jag en sagoberättare men om du lyssnat på klippet inser du säkert att storytelilng har en viss effekt. Det kanske inte är lösningen på alla lärares problem men ändå värt att pröva. Särskilt nu om vi får en gratis utbildning inom området, eller hur?

Så om du precis som jag är trött på ”deaf by powerpoint” och vill se elevernas ögon lysa av uppmärksamhet och verkligen lära sig på riktigt. Håll ögonen öppna! Inom vilka ämnen tycker du är svårast att använda storytelling?

Pin It on Pinterest