Brukar dina elever hålla bolagstämma? Om inte så prova nästa år för det finns så många vinster både för företagarna själva och inte minst för alla de som kan vara med!. Bolagsstämman är grande finale! Men varför ska man hålla en bolagstämma?

Under bolagsstämman får entreprenörerna utefter konstens alla regler följa den formella dagordningen med allt från att mötet öppnas till avslutas. Men de berättar även utefter den roll de haft om viktiga händelser och lärdomar på ett strukturerat sätt. Detta kan innebära allt från att säljansvarig tar upp vilka säljtillfällen som varit mest gynnsamma för företaget till att ekonomiansvarige redovisar resultat- och balansrapporten och såklart hur vinsten skall fördelas. Stämman blir på så sätt en formell men även lite högtidlig avslutning på UF-året. Dessutom får eleverna uppleva vad en bolagstämma är vilket inte så många 18-åringar har gjort eller hur?

Varför ska man hålla en bolagstämma?

Upplägg

Vanligtvis brukar UF-företagen hålla sina stämmor för 2-3 andra UF-företag så de kan ta del av varandras erfarenheter då inget företags ”resa” är den andra lik. Våra framtida UF-elever som går i årskurs 2 brukar vara med som åhörare och även en del rådgivare samt såklart minst en lärare per sal. Kan du lista ut vad vi brukar göra efter bolagstämmorna?

Eftersom det är grande finale brukar vi samla alla UF-företag och alla åhörare i matsalen där vi bjuder på dricka och smörgåstårta eller gräddtårta beroende på när på dagen bolagsstämman infaller. Först får alla UF-företag placera sig företagsvis och då kan våra tvåor gå runt och ställa frågor kring allt från hur deras rådgivare fungerat till tips på återförsäljare.

Efter en stund byter alla plats till att istället sitta utefter roll och då kan tvåorna istället ställa mer specifika frågor kring de roller de planerar att ha nästa läsår. De kan tex. fråga VD-gruppen om det är svårt att leda sina klasskamrater, få tips på hur man bygger en ”vinnande” monter av marknadsföringsansvarig- gruppen, hur länge säljansvarig-gruppen övade säljpitchar innan de började ringa cold calls osv. En lärorik början för nästa kulls UF-elever och festligt avslut för våra treor.

Anpassning

Men i år gick våra planer lite i stöpet då treorna hade allt för mycket annat skolarbete och prov att göra för att hinna genomföra ”eventet ” så vi fick tänka om och modifiera upplägget. Det blev ingen samling i matsalen med tårta utan istället fick tvåorna ställa sina frågor direkt efter respektive UF-företags bolagsstämma. Detta var inte så illa det heller då flera tvåor direkt efter bolagstämmorna fortsatte prata om sina ”egna affärsidéer” eller bokade in möten för att göra detta närmaste veckan. Ska bli spännande att se hur de använder de tips och råd de fick med sig!

Varför ska man hålla en bolagstämma?

UF-året är över för denna gång och vilket fantastiskt år det blev. Alla företagen hade en god omsättning, gick med vinst och tänk att ett av företagen redan beslutat att fortsätta med sin business. Your Media UF som kanske haft den tuffaste ”resan” blir Your Media HB 🙂

Pin It on Pinterest