För att lyckas med organisk spridning på sociala kanaler är kunskap om algoritmer allt mer viktigt. Känner du till hur algoritmer fungerar?

Om vi tar Facebook som ett exempel så känner du säkert till att algoritmerna där ändras med jämna mellanrum för olika syften. Men känner du till följande tips och tricks?

Tips # 1 Uppmaningar & engagemang

Facebook gillar inte om du ber läsaren kommentera, gilla eller dela ett inlägg. Inte heller om du uppmanar andra att tagga vänner eller lämna en kommentar med en speciell symbol som tex. en siffra, bokstav eller emoji.

Men å andra sidan gillar Facebook Inlägg som skapar dialog i kommentarsfälten. Så därför gäller det att du har en riktigt intresseväckande caption för att lyckas med detta.

Tips # 2 Delning av länkar

Facebook gillar inte när läsaren lämnar plattformen så dela inte en direktlänk till företagets hemsida eller dylikt.

Däremot rankar Facebook videoklipp högt så du kan gärna producera olika klipp. Du kan till exempel filma och berätta om din hemsida eller såklart även annat content av värde. En del menar att det däremot inte påverkar algoritmen negativt om man lägger in länken i kommentarsfältet.

Tips # 3 Timing och respons

Inlägg utan likes eller kommentarer inom ca 15 minuter kommer inte premieras. Därför ska du noga tänka på när du skall ladda upp. Ett vanligt råd är att bästa tiden att göra inlägg är 13:00 och 16:00. Men detta är godtyckligt eftersom det beror på när just ditt UF-företags målgrupp är online. Du måste därför grundligt kolla upp statistik för din målgrupp på respektive plattform.

Avsätt även minst 20 minuter efter ett inlägg så att du kan ge svar på kommentarer direkt vilket kommer ranka inlägget högt. Om inlägget inte besvaras kommer troligtvis engagemanget att sjunka och inlägget hamna allt längre ner i Facebooks flöden.

Vilket tips tycker du är mest användbart?

Pin It on Pinterest