När någon ser din logga vill du att de genast ska tänka på ditt företag eller hur? Genom att skapa en unik och genomtänkt logotyp kan du få denna reaktion samtidigt som du stärker ditt varumärke. Vill du ha tips på hur man skapar en vinnande logga?

Att skapa en unik logga tar tid och och det är en hel del sakar du behöver tänka på innan du sätter igång. Vilka kärnvärden står ditt företag för? Vilken känsla vill du förmedla till dina potentiella kunder? Var skall du använda loggan?

Målgruppen

För att din logga skall nå fram behöver du ha en väl definierad målgrupp så att du kan undersöka vad dessa lockas av. Gillar de det lekfulla eller det seriösa? Fundera även kring hur ditt företags kärnvärden stämmer överens med det som målgruppen attraheras av. Passa därför på att ställa frågor även kring logotypen vid din kvalitativa eller kvantitativa marknadsundersökning.

Logga anpassat till målgruppen

Typsnitt och form

En logga kan ju bestå av en bild, en bild kombinerad med text eller bara en text. Om du väljer att använda text bör du välja typsnitt med omsorg. Formen på bokstäverna kommer att förmedla en känsla som du bör anpassa till just din målgrupp. Ditt företagsnamn kan bara genom att använda rätt typsnitt uppfattas som lekfullt modernt, stilrent eller seriöst.

Om du har en bild i din logga så tänk på att även olika former påverkar oss på olika sätt. Visste du att cirkeln tolkas som positiv och ungdomlig, fyrkanter som styrka och stabilitet och trekanter som aggressiva och hotande?

Färg

En logga skall fungera både i svartvitt och färg så när du börjar med designen använd bara vitt och svart. När typsnitt och eventuell form är klara kan du börja att testa olika färger. Kom ihåg att även valet av färg förmedlar olika budskap.

 • Röd- varning, laddning, kärlek, passion
 • Grön- lugn, trygghet, harmoni, miljö
 • Gul- vakenhet, uppmärksamhet, glädje, fräschhet
 • Blå- lugn, harmoni, hälsa
 • Brunt- jordnära, trygghet, ekologisk
 • Grå- neutral, mäktig
 • Vitt – oklanderlig, ren, oskuldsfullhet
 • Lila – mystisk, romantisk
 • Svart – makt, mystik, elegans, rädsla
Hur skapar man en logga?

Kontraster

Det är även smart att redan från början tänka på hur du ska skapa kontraster med hjälp av loggan och hela den grafiska profilen. När du väl kommer att ställa ut på mässor eller ladda upp bilder på din hemsida är det så mycket lättare att skapa en enhetlig bild av företaget.

Kontraster ökar läsbarheten och det kan åstadkommas genom att använda två olika typsnitt i din logga och genom olika färgval. Ett bra verktyg är Coloors där du får förslag på olika färgkombinationer där även kontrastfärger innefattas.

Du kan till och med ladda upp en bild som du tänkt använda på hemsidan för att sen få se vilka färger som matchar bäst. Kom ihåg att spara alla färgkoder så att du har dessa tillgängliga när du skapar din hemsida, bygger monter eller beställer arbetskläder. Det är professionellt att ha exakt rätt nyans överallt!

Hur skapar man en logga?

Riktlinjer

För att din logotyp verkligen skall vara gångbar och få den effekt du önskar bör du även se till att loggan är:

 • enkel och hållbar eftersom även unik design gör sig bäst i enkel form.
 • lätt att komma ihåg
 • logotypen gör sig bra både i svartvitt och färg
 • vektoriserad, det vill säga funkar i alla storlekar från visitkort ( 2*2 cm) till en stor skylt utan att förlora kvalitet
 • passar överallt (hemsida, sociala medier och reklamblad)

Inspiration

För att få idéer till din logga kan du googla runt på kända loggor och spara ner de som du gillar. Det är vanligt att titta på konkurrerande företag men försök även kolla in företag utanför din egen bransch.

Du hittar dessutom logotyper att inspireras av på Logo of the day och Brands of the World. Tänk på att skriva ner vad som gör att du just tycker om dessa loggor för att se om dessa egenskaper även matchar med ditt företages kärnvärden.

Hur skapar man en logga?

Skapa

När du börjar få bilden klar för dig hur din logga skall se ut kan du skapa den med hjälp av till exempel Illustrator eller InDesign. Men om man saknar erfarenhet av dessa program, hur skapar man en logga då?

Du kan använda gratistjänsten Canva där du enkelt designar din logga utefter ett flertal mallar. Ett annat alternativ är Looka där du fritt kan skapa och ladda ner din logotyp för din hemsida. Vill du även ha tillgång till andra storlekar som du kan använda överallt kostar det från ca 200 kronor

Glöm inte att även ladda ner en transparent version av din logga (png-fil) så att den även kan smälta in fint på hemsidan och andra objekt.

Hoppas det här inlägget har inspirerat dig att fått dig att fundera lite på din egen loggas utformning.

Pin It on Pinterest