Som färsk UF-företagare känns det ofta som att en helt ny värld har öppnats. Man ska ha koll på allt från lagar till hur man designar sin affärsmodell. Detta kan kännas tufft men med ”rätt” rådgivare kommer du ha mycket bättre förutsättningar. Vill du ha tips på hur man väljer rådgivare?

Alla UF-företag måste ha minst en rådgivare vid registreringen men varför stanna där? Tänk över företagets kompetens och fundera över vilka delar som ni saknar. Hur är era kunskaper gällande till exempel bokföring, branschen, affärsmodeller, sälj och marknadsföring? Kanske är det så att ert företag skulle gynnas av att ha två eller tre rådgivare som är experter inom de områden där ni saknar gedigen kunskap.

Inventera

Börja därför med att inventera kompetenserna inom företaget och skriv ner de områden som ni skulle behöva extern hjälp med. Därefter är det smart att inventera ert nätverk, gärna genom att varje företagsmedlem gör en egen nätverkskarta. Ofta kan man hitta de mest engagerade rådgivarna i sin närhet men kom ihåg att föräldrar, syskon och andra nära släktingar inte är ett alternativ. De som står oss nära vill oss väl men har en tendens att ofta bli lite för subjektiva. Ni måste ju få svar som ni vet ni kan lita på till ett hundra procent. Välj istället dina föräldrars och syskons vänner eller dina egna vänners föräldrar.

Extern rådgivare

Det kan även vara bra att ha en rådgivare utanför ert privata nätverk. Då har ni en kontakt som definitivt är mer objektiv och som ger er ärliga svar. För att hitta denna kan ni titta efter rådgivare i ”gamla” affärsplaner som er lärare kanske lägger upp på skolans portal tex. Ping Pong. Ett annat alternativ är att ta kontakt med företagsföreningar eller UF-kontoret som ofta kan ge er hjälp. Vidare är ett bra sätt att fråga ”gamla” UF-företag och be om namnet på deras ”gamla” rådgivare. Ni kan även fundera över vilka lokala företag som verkar inom er bransch och helt enkelt kontakta dessa okända personer via telefon eller mail. Kom ihåg att väldigt många gärna tackar ja till en sådan förfrågan bara de har tid.

Slutligen kan det även vara klokt att ha en rådgivare som nyligen drivit UF-företag som kommer ihåg utmaningen att driva företag och samtidigt sköta övriga studier. Ett härligt exempel är Mathilda som var VD för företaget Organic Light UF läsåret 17/18. Hon blev redan året efter en engagerad rådgivare. Hon fick coacha ”sitt företag” KlimatKamrat UF som hade framgångar både vad gäller omsättning och blev silverpristagare på SM i Ung Företagsamhet.

Mathilda som UF-företagare och rådgivare.

Förväntningar

Det är klokt att tänka över hur mycket tid ni har inom företaget för att jobba med UF på skoltid. Om ni bara har en kurs är det inte realistiskt att ni skall ha fysiska träffar med er/era rådgivare var och varannan vecka. Då får ni istället boka in ett fåtal möten och istället ringa eller maila om ni har frågor. Om ni istället har många kurser som ämnesintegreras kan ni träffa er/era rådgivare betydligt oftare.

Oavsett omfattning behöver ni ha minst två rådgivarmöten per år men tänk på att vara tydlig med kvantiteten när ni tar kontakt. Många rådgivare brinner verkligen för sitt uppdrag och om omfattningen inte är klar från början kan förväntningarna på vad ni skall hinna prestera mellan mötena bli för omfattade.

Mötesguide

För att ni ska få ut så mycket som möjligt av era möten med er rådgivare är det viktigt med förberedelse. Ung Företagsamhet har därför tagit fram en mötesguidie för flera områden. Denna innehåller allt från affärsidèn till bolagsstämman som alla UF-företag gynnas av att ta hjälp av. Guiden tar upp viktiga punkter som hur många gånger under året ni skall träffas, vilka förväntningar ni har på varandra och en hel del andra viktiga punkter. Dessutom kan ni passa på att lägga in möten kring frågor som berör just den bransch som ni kommer att verka inom.

Vill du ha tips på hur man väljer rådgivare

Vårda relationen

Vid rådgivarmötena är det viktigt att ge ett gott intryck. Rådgivarna ställer upp för er skull på sin fritid och bör därför bemötas med respekt och många tack. Kom därför ihåg att ibland bjuda på lite kaffe eller något annat gott i samband med era möten. Om ni dessutom skickar ett tack-mail efter varje möte kommer detta uppskattas enormt, vilket ni kommer vinna på i längden. Även om UF-året är begränsat kan er rådgivare vara en relation som ni kan ha för resten av livet. Vårda relationen väl.

Hoppas du fått lite inspiration kring hur ni kan välja rådgivare och vårda er relation. Det finns enormt många personer inom ert nätverk och näringslivet som verkligen vill göra skillnad – så låt dem göra det!

Pin It on Pinterest