Som färsk UF-företagare känns det ofta som att en helt ny värld har öppnats. Man ska ha koll på allt från lagar till hur man designar sin affärsmodell. Detta kan kännas tufft men med ”rätt” rådgivare kommer du få all den hjälp du behöver. Vill du ha tips på hur man hittar och väljer kompetenta rådgivare?
Alla UF-företag måste ha minst en rådgivare vid registreringen men varför stanna där? Tänk över företagets kompetens och fundera över vilka delar som ni saknar. Hur är era kunskaper gällande till exempel bokföring, branschen, affärsmodeller, sälj och marknadsföring? Kanske är det så att ert företag skulle gynnas av att ha två eller tre rådgivare som är experter inom de områden där ni saknar gedigen kunskap.
Vad är en rådgivares roll?
En rådgivare fungerar som ett slags bollplank och kan ge stöd inom en mängd områden inom entreprenörskap. Men det är såklart ni som UF-företagare som väljer hur detta samarbete ska se ut, vilka råd ni vill följa och har huvudansvaret för företaget. Det ni kan förvänta av er rådgivare är att han eller hon ska:
- finnas tillgänglig (enligt överenskommelse) via telefon, E-post, Meet/Teams/Skype eller fysiska möten.
- förklara hur olika funktioner och roller inom ett företag fungerar.
- dela med sig av sin entrepreniörella kunskap eller expertis inom hens kompetensområde.
- förmedla eller stötta er i arbetet att hitta kontakter som leverantörer, nätverk o dyl
- följa och gärna ge råd som förbättrar UF-företagets ekonomiska utveckling
- vara delaktig i UF-företagets utvärdering och om möjligt ge förslag på nya möjligheter.
- stödja och hjälpa ert UF-företag inför mässor och tävlingar
Inventera och hitta rådgivare
För att få klart för er vad just ert UF-företag behöver för rådgivare bör ni starta med att inventera kompetenserna inom företaget. Skriv sen ner de områden som saknar och som ni skulle behöva extern hjälp med. Efter detta är det smart att inventera ert nuvarande nätverk, gärna genom att varje företagsmedlem gör en egen nätverkskarta.
Ofta kan man nämligen hitta de mest engagerade rådgivarna i sin närhet men kom ihåg att föräldrar, syskon och andra nära släktingar inte är ett alternativ. De som står oss nära vill oss väl men har en tendens att ofta bli lite för subjektiva. Ni måste ju få svar som ni vet ni kan lita på till ett hundra procent. Välj istället tex. dina föräldrars och syskons vänner eller dina egna vänners föräldrar.
Externa rådgivare
Det kan även vara bra att ha en rådgivare utanför ert privata nätverk. Då har ni en kontakt som definitivt är ännu mer objektiv och som samtidigt delar med sig av sin expertis. Om denna kontakt känns svårt att ta, så kom ihåg att väldigt många gärna tackar ja till en sådan förfrågan, så var inte rädd att fråga. Om ni däremot får ett nej så kolla om hen har några andra kontakter att rekommendera. Fråga i så fall även om ni får berätta att ni fått tipset från denne vilket brukar vara en framgångsfaktor för ett kommande ja.
Ni kan hitta rådgivare på en mängd olika sätt som genom att:
- titta i ”gamla” affärsplaner som er lärare kanske lägger upp på skolans portal tex. Classroom.
- ta kontakt med företagsföreningar eller olika nätverk.
- fråga ”gamla” UF-företag och be om namnet på deras ”gamla” rådgivare.
- fundera över vilka lokala företag som verkar inom er bransch och kontakta dessa okända personer via telefon eller mail.
- leta upp potentiella personer på LinkedIn inom ett specifikt kompetensområde eller er bransch
- ta kontakt med en ”kändisentreprenör” inom din bransch. Hen har ju redan lyckats och kan bli en grym tillgång.
- fråga er kontaktperson på banken eller om hen känner någon annan i er bransch.
- Kolla med någon lärare på skolan om hen har någon lämplig kontakt i sitt nätverk.
- Be er UF-lärare eller ert lokala UF-kontor om hjälp.
Gammal UF-företagare som rådgivare
Det är nästan alltid även klokt att ha en rådgivare som nyligen drivit UF-företag. Hen kommer ju ihåg utmaningen att driva företag samtidigt som man sköter övriga studier. Ofta har hen massor av tips för hur man både kan sköta affärsplansskrivning eller förberedelser inför UF-mässor samtidigt som prov och inlämningar hopar sig i andra skolämnen.
Ett härligt exempel är Mathilda som var VD för företaget Organic Light UF läsåret 17/18. Hon blev redan året efter en engagerad och uppskattad rådgivare. Hon fick coacha ”sitt företag” KlimatKamrat UF till framgångar både vad gäller omsättning och effektivitet. Dessutom blev företaget silverpristagare på SM i Ung Företagsamhet.
Engagemang och personlighet
Att hitta en engagerad och kunnig rådgivare är viktigt för att era rådgivarmöten skall bli konstruktiva. Men det bör också finnas en god personkemi mellan er och rådgivaren. Då kommer nämligen mötena att kännas avslappnade och bli grymt roliga samtidigt som ni är produktiva. Om inte kemin finns där är det lätt att mötena blir stela och det bara blir löst prat av alltihop. Gå därför på magkänslan och välj de rådgivare som det känns att ni kommer ”klicka med”.
Förutsättningar och förväntningar
Det är klokt att tänka över hur mycket tid ni har inom företaget för att jobba med UF på skoltid. Om ni bara har en kurs som är inblandad i UF är det inte realistiskt att ni skall ha fysiska träffar med er/era rådgivare var och varannan vecka. Då får ni istället boka in ett färre antal möten och istället ringa eller maila när ni har frågor däremellan. Om ni istället har många kurser som ämnesintegreras kan ni träffa er/era rådgivare betydligt oftare.
Oavsett omfattning behöver ni ha minst två rådgivarmöten per år men tänk på att vara tydlig med kvantiteten när ni tar kontakt. Många rådgivare brinner verkligen för sitt uppdrag och om omfattningen inte är klar från början kan förväntningarna på vad ni skall hinna prestera mellan mötena bli för omfattade.
Mötesguide för rådgivarmöten
För att ni ska få ut så mycket som möjligt av era möten med er rådgivare är det viktigt med förberedelse. Ung Företagsamhet har därför tagit fram en mötesguide för flera områden. Denna innehåller många moment från affärsidé till bolagsstämman som är klokt att ta hjälp av. Guiden tar upp viktiga punkter och vad UF-företagarna och rådgivaren förväntas göra till nästa möte.
Vårda relationen
Vid rådgivarmötena är det viktigt att ge ett gott intryck. Rådgivarna ställer upp för er skull på sin fritid och bör därför bemötas med respekt och många tack. Kom därför ihåg att ibland bjuda på lite kaffe eller något annat gott i samband med era möten och passa på att visa upp er goda företagskultur.
Om ni dessutom skickar ett tack-mail efter mötena kommer detta uppskattas enormt och ni vinna på i längden. Även om UF-året är begränsat kan er rådgivare ju vara en relation som ni kan ha för resten av livet. Vårda relationen väl!
Hoppas du fått inspiration kring hur ni kan välja rådgivare och vårda er relation smart. Det finns enormt många personer inom ert nätverk och näringslivet som verkligen vill göra skillnad – så låt dem göra det!