När ni startade ert UF-företag så var säkert alla i gruppen otroligt trevliga. Du tänkte säkert att du hade en enorm tur som kom med i just ditt UF-företag. Men plötsligt har du kanske inte samma goa känsla, det förekommer konflikter och du har nästan ont i magen när du ska träffa UF-förtaget. Vad beror detta på och vad kan du göra för att förändra situationen?

Att du känner som du gör är helt normalt och en del av hur alla grupper fungerar och utvecklas. Till en början så känns det ofta bra men sen händer det massor av grejer. Ni ska komma på en affärsidé, tillverka den och så ska ni skriva er affärsplan. De är ofta då som det börjar kännas jobbigt.

Någon i företaget har kanske inte gjort klart sin del i tid och de som designar affärsplanen blir pressade då de har en väldigt kort tid på sig att sätta samman ert verk. Eller så blir era olika engagemang mer tydliga i gruppen. Några vill jobba utanför lektionstiden medan andra ”bara” vill använda lektionerna. Känner du igen dig?

dator

Gruppens utveckling & konflikter

Om du läser om hur grupper utvecklas enligt FIRO så kommer du säkert känna igen dig i de olika faserna. Om du just nu tycker att det är tufft med UF så är det säkert så att ni just nu är i rollsökningsfasen.

Bara att du vet detta kommer att göra att det känns en smula bättre då du förstår att det som händer bara är naturligt.. Under denna period är det extra viktigt att er VD använder rätt ledarstil. Men framför allt att du som gruppmedlem konsekvent använder feedbackreglerna. Om du gör detta och ni hittar era informella roller så kommer ni sakta men säkert att gå vidare och snart kommer det kännas bättre igen.

konflikter

Konflikthantering

Förhoppningsvis har ni ett gediget samarbetsavtal där ni tagit upp precis vad som ska göras om konflikter är på G. Men om inte så kolla in sidan om konflikthantering. Där finns flera tips på hur ni kan agera för att lösa konflikter snabbare och lättare.

Att ha konflikter är faktiskt i grunden bra och gör att ni i UF-företaget utvecklas mot effektivitet. Ni vänder och vrider på saker och ting och diskuterar fram bättre lösningar även fast ni kanske får lite bråk på vägen. Det kanske inte känns så just nu men att ni genomgår rollsökningsfasen (redan nu) kommer att göra att just ert UF-företag kommer att vara mer enade när det väl är dags för mässor och andra säljtillfällen. Ni kommer att ha en grym fördel!

konflikter

Konflikter – utbildning för livet

De allra flesta konflikter kommer att gå att lösa under UF-året. Men ibland lämnar de en bitter eftersmak om parterna låtit konflikten pågå en längre tid. Hur ska man tänka då? Ska man ge upp och be om att få byta grupp? Eller ska man hoppa av kursen?

I de allra flesta fall är svaret nej, då du istället kan se på det som händer som en viktig lärdom för ditt framtida arbetsliv. Du kommer i princip aldrig kunna välja vilka du kommer att jobba med. Många av dina framtida arbetskamrater kommer inte att tänka och tycka som du och just därför är ni den perfekta gruppen. Tro mig!

Man måste bara gilla läget och göra det bästa av situationen. Och med tiden precis som FIRO säger så hittar man beröringspunkter som enar och dessutom berikar ju olikheter gruppers effektivitet och resultat. Så även fast man är olika så kan man vara i den bästa gruppen ”ever”. Att jobba med människor som inte är precis som du innebär att du är redo för arbetslivet – att du är vuxen.

Att det uppstår konflikter är oundvikligt i alla grupper och UF-företag. Om ni tar tag i dessa snabbt kommer ni bli en effektiv och stark grupp som kommer att ha en stor fördel under UF-året. Och du kom ihåg att olikheter berikar!

Pin It on Pinterest