En egen hemsida för ett företag eller privat varumärke är idag mer regel än undantag och valen är många. Även fast man inte kan koda själv finns flera möjligheter. Man kan bygga en sida med något publiceringsverktyg eller välja någon av alla de gratistjänster som finns. Men hur skapar man en hemsida och vilket alternativ är bäst?

Om du inte har så mycket tid och pengar eller bara ska driva ditt företag under en begränsad period är en gratistjänst troligen det bästa alternativet. Det är enkelt och det finns ett flertal designmallar att välja på. Därefter är det är bara att lägga in dina valda texter och bilder. Klart på några minuter!

Gratistjänster

Några vanliga och riktigt bra gratistjänster där du kan ”hyra in dig” på befintliga plattformar är:

Om du vill ha en tutorial kring hur du skapar en hemsida på Wix klicka här.

Nackdelar

De visuella nackdelarna med dessa plattformar är URL-adressens utseende samt att reklam kommer att dyka upp på hemsidan.

Värt att observera är även att du via gratistjänster oftast inte kan använda viktiga funktioner. Detta omfattar att optimera marknadsföringen och analysera ditt ”digitala skyltfönster”. Exempel på detta är SEO, Google analytics, och koppla Facebook-pixeln, eller Google remarketing taggen.

Publiceringsverktyg

Men vad gör man kanske du tänker om du vill optimera marknadsföringen, analysera och verkligen använda hemsidan fullt ut? Då är det smartaste alternativet att skapa din hemsida med något publiceringsverktyg, Detta är inte alls så svårt som man skulle kunna tro eftersom även dessa har ett flertal designmallar.

Så om du har tid, lite startkapital och en långsiktig plan för ditt företag så kan det vara bättre att ta följande steg:

  • Bestäm vilket webbhotell din sida ska ligga på, till exempel One.com eller Loopia
  • Köp ett domännamn (URL-adress) som på One.com
  • Välj något gratis publiceringsverktyg som WordPress, eller Joomia

På flera av webbhotellen går det smidigt nog att både köpa ett domännamn och få tillgång till publiceringsverktyg. Sen är det bara att köra igång! Kostnaden är inte heller så hög utan man kan köpa ett se-domännamn för dryga hundralappen per år samt plats på webbhotell från ca 30 kronor i månaden.

Vill du ha en tutorial i grunderna hur du ordnar domännamn och webbhotell samt skapar din egen hemsida med WordPress så hittar du den här? Filmen är några år gammal så det är en del som uppdaterats men du får i alla fall en inblick av hur det går till.

Nackdelar

Värt att känna till är att om du skapar din egen hemsida från grunden behöver du alltid lägga till plugins. Dessa omfattar säkerhet, backup, din sidas hastighet samt GDPR. Flera av dessa finns ofta redan eller går att aktivera i gratistjänster.

Om du har en långsiktig plan för ditt företag är det även klokast att inte använda ett gratis design-tema vid skapandet av din hemsida. Detta beror på att du inte har någon garanti för att detta fortlöpande kommer uppdateras, vilket kan göra att din sida plötsligt slutar fungera optimalt. Det är därför säkrare att välja något betalalternativ som till exempel Divi eller Astra .

Aktuell prislista för Divi hittar du här.

Detta innebär i och för sig att det tillkommer en engångs- eller månadskostnad, men det är det absolut värt så att du kan känna dig helt lugn även på semestern, eller hur?

Hur skapar man en hemsida?

Känner du dig fortfarande osäker på vilket alternativ som är rätt för dig så lyssna på detta avsnitt av Hillmanpodden!

Valet av metod för att skapa hemsida beror helt enkelt på vad du vill använda den till. Om du har en långsiktig plan för ditt företag är det smartast att skapa en egen sida så du har full kontroll och kan utveckla din sida fortlöpande. Men om dina mål med företaget är mer kortsiktiga och du har ont om pengar och tid är en gratistjänst helt klart det bästa alternativet. Vilket alternativ är bäst för dig?

Pin It on Pinterest