Att fixa en hemsida till sitt UF- företag är ofta ett smart val och för de flesta en självklarhet. En webbsida kan ju marknadsföra och sälja dygnet runt och är speciellt bra när fysisk försäljning är svårt. Dessutom är det väldigt enkelt, finns många alternativ och kan ta ditt företag till nya höjder!

Även fast man inte kan koda själv finns det numera flera sätt för att skapa sin alldeles egna hemsida. Man kan bygga företagets sida med något publiceringsverktyg eller välja någon av alla de gratistjänster som finns. Vet du vilket alternativ som är bäst för ditt UF-företag?

Hemsida via gratistjänster

Om du inte har så mycket tid och bara ska driva ditt företag under UF-året är en gratistjänst troligen det bästa alternativet. Det är superenkelt då det finns ett flertal färdiga designmallar och går snabbt. Dessutom har många av tjänsterna en mängd guider som hjälper dig steg för steg direkt inne på plattformen. Välj en designmall som passar ditt UF-företag och lägg därefter bara in dina texter, bilder och övrig information i mallen. Klart på några minuter!

Några vanliga och riktigt bra gratistjänster där du kan ”hyra in dig” på befintliga plattformar är:

Bra att veta är att du som UF-företagare har ett specialerbjudande från både Visma och Fortnox där även bokföringspaket ingår. Här får du webbshop, domännamn samt flera betalningsalternativ för kunderna helt gratis under UF-året.

Andra grymma funktioner som Visma erbjuder är nyhetsbrev, Google Analytics och koppling till Facebook-pixeln, . Så om en gratistjänst är bäst för dig är någon av dessa troligen det smartaste valet.

hemsida

Nackdelar

Den största nackdelen med gratistjänster är att du inte själv ”äger” och har full kontroll över din webbsida. Du kan inte designa den precis som du kanske skulle vilja ,funktioner kan plötsligt tas bort eller så kan ju företaget (gratistjänsten) gå i konkurs.

En visuell nackdel kan på vissa gratistjänster vara URL-adressen, om du inte kan eller väljer att köpa ett eget domännamn. Dels så ser det inte så proffsigt ut att ha en webbadress som innehåller random siffror eller bokstäver. Dessutom blir det förmodligen svårt för din sida att rankas högt på Google och då kommer ju inte dina kunder att hitta dit. Vidare kan det på vissa av plattformarna dyka upp reklam på din hemsida som du inte kan styra över.

Värt att tänka på är även att du via en del gratistjänster inte kan använda viktiga funktioner. Detta omfattar att optimera marknadsföringen genom att skapa pop up eller analysera hemsidan genom tex.verktyg som SEO. Det går kanske heller inte att koppla samman hemsidan med Facebook-pixeln, eller Google remarketing taggen. Så tänk på att kolla noga att dessa funktioner finns innan du gör ditt val.

seo

Hemsida med publiceringsverktyg

Om du har tiden, gillar att designa, vill ha full kontroll eller planerar att fortsätta med din affärsidé efter UF-året är något publiceringsverktyg, ofta klart bäst. Detta är inte alls så svårt som man skulle kunna tro eftersom även dessa har ett flertal designmallar.och instruktionsguider. Dessutom kan du gå utanför boxen och designa din sida precis exakt som du vill med hjälp av moduler och CSS. Du kan även lägga till tillägg, skapa pop up/CTA (med smarta erbjudanden) och ändra den allt efter hur ditt företag utvecklas i all oändlighet.

Så om du har tiden och en långsiktig plan för ditt företag så kan det vara bättre att ta följande steg:

  • Bestäm vilket webbhotell din sida ska ligga på, till exempel One.com eller Loopia
  • Köp ett domännamn (URL-adress) som på tex. One.com
  • Välj något gratis publiceringsverktyg som WordPress, eller Loomia

På flera av webbhotellen går det smidigt nog att både köpa ett domännamn och få tillgång till publiceringsverktyg. Sen är det bara att kolla in instruktionsvideorna och köra igång! Kostnaden är inte heller så hög utan man kan köpa ett se-domännamn för dryga hundralappen per år samt plats på webbhotell från ca 30 kronor i månaden.

Vill du ha en tutorial i grunderna hur du ordnar domännamn, webbhotell samt skapar din egen hemsida med WordPress så kolla in:

Nackdelar

Om du skapar din hemsida från grunden kommer det ta sin tid och du kommer själv behöva lägga till alla tillägg. Dessa omfattar säkerhet, backup, din sidas hastighet samt GDPR. Några av dessa finns ofta redan eller går att aktivera i gratistjänster. Du måste även själv fixa:

Om du ska fortsätta med ditt företag efter UF-året är det även klokast att inte använda ett gratis design-tema när du bygger din hemsida. Detta beror på att du inte har någon garanti för att detta fortlöpande kommer uppdateras, vilket kan göra att din sida plötsligt slutar fungera optimalt. Det är därför säkrare att välja något betalalternativ som till exempel Divi eller Astra .

Vidare kommer du behöva ta säkerhetskopior och själv kontakta webhotell osv. om något skulle krångla. Som tur är händer det väldigt sällan och det finns ofta supportpersonal som snabbt kan hjälpa dig.

hemsida

Känner du dig fortfarande osäker på vilket alternativ som är klockrent för dig så lyssna gärna på avsnittet ”därför vill du äga din egen hemsida” av Hillmanpodden. I detta avsnitt tar Greger Hillman upp fler för- och nackdelar så att du kan göra ett klokt val som är helt rätt för dig.

Valet av metod för att skapa din hemsida beror helt klart på ditt mål. Om du har en långsiktig plan är det smartast att skapa en egen sida så du har full kontroll och kan utveckla din sida fortlöpande. Men om dina mål med företaget är mer kortsiktiga och har ont om tid är en gratistjänst helt klart det bästa alternativet. Vilket alternativ är bäst för dig?

Du kanske även gillar?

Pin It on Pinterest