Självklart vill du att er målgrupp både ska hitta er hemsida, gilla den och förstå vad ni vill att de ska göra där. Men vet du att ert digitala skyltfönster verkligen funkar? Är du redo att testa hemsidan?

När man håller på att designa och skapa en hemsida så är det väldigt lätt att bli hemmablind. Man ser helt enkelt inte sidan på samma sätt som en besökare skulle göra eftersom man designat sidan själv och är så insatt i affärsidén.

Ta därför hjälp av någon som varken vet vad ni säljer eller har sett er hemsida förut och låt han eller hon göra ett snabbtest på några sekunder.

Testa hemsidan

5-sekunderstestet

Be personen titta på er sida under fem sekunder och ställ sedan följande frågor:

 • Förstår du vad vi säljer och vad vår affärsidé är?
 • Vet du vad vi vill att du ska göra på vår sida?

Om svaren på dessa frågor inte är solklara behöver du ta en närmare titt. Vad är det som gör att ert budskap inte når fram? Några saker som du kan kolla upp i första vyn (innan man börjar scrolla) är följande:

 • Möts man av massor av brödtext som tar tid att läsa innan man förstår vad ni erbjuder? Eller av tydliga menyer alternativt rubrik och kort text som beskriver er affärsidé?
 • Behöver man scrolla nedåt för att se bilder på er produkt eller tjänst? Eller syns de direkt?
 • Har kanske menyn inte en tydlig struktur eller ”rätt ord” så att man inte vet vad man ska klicka på? Eller förstår man direkt och är max tre klick bort från målsidan?
 • Saknas tydliga call to action dvs. knappar som besökaren ska klicka sig vidare på för att komma till tex. beställning? Eller finns det flera call to action med tydliga uppmaningar som tex. ”shoppa nu” eller ”kom igång”?

Klarade er hemsida 5-sekunderstestet dvs.höger sida av eller så grattis! Då vet du att några av de grundläggande delar är på plats. Men det finns mer du kan göra!

Avancerad optimering

Eftersom konkurrensen är hög räcker det ofta inte med att bara ha menyer, bilder osv. på plats. Du behöver även optimera för att besökarna verkligen ska stanna på sidan och det viktigaste av allt att de hittar dit.

Därför bör du även kolla upp områden som kundtrygghet, mobilanpassning, säkerhet, hastighet och sökmotoroptimering (SEO). Är du på?

Testa hemsidan på 5 sekunder

Kundtrygghet

Som nyetablerat företag är det extra viktigt att snabbt få kunden att känna att ni är seriösa och att de verkligen kan lita på er. Se därför till att:

 • Webbsidan ser proffsig ut genom att ha användarvillkor, cookie policy och integritetspolicy på plats som visar att ni följer GDPR.
 • Ha även en tydlig struktur, snygga bilder samt texter utan stavfel (lättare sagt än gjort)
 • Tydligt visa hur kunderna kan kontakta er via kontaktformulär, email, och om möjligt kanske till och med via chatt eller telefon
 • Erbjuda kända betallösningar som faktura, Swish, direktbetalning, kortbetalning eller PayPal.
 • Lägga upp några recensioner från nöjda kunder så nya besökare kan läsa vad dessa tycker om er vara eller tjänst.

Mobilanpassning

Eftersom att de flesta idag surfar via mobil eller platta istället för på dator behöver du även kolla att er sida verkligen är mobilanpassad. Ser man även på mobilen det som behövs i första vyn som text, bild och någon call to action? Eller har någon av dessa delar hamnat utanför första vyn?

Ett tips är att först kolla i din egen mobil så att sidan verkligen visas som den ska vilket inte alltid är fallet (vilket jag vet av egen erfarenhet). Om den klarar detta så testa även på tex. responsivitetskontrolleraren där du kan kolla vyn från ett flertal märken som iPhone, iPad, Samsung och Nexus.

Om du skapat er sida via något publiceringsverktyg som WordPress kan du fixa till eventuella fel ganska enkelt. Då aktiverar du det visuella konstruktionsverktyget och klickar på mobilvyn för att göra de ändringar som behövs.

Om du istället använt en gratistjänst så är den förhoppningsvis redan mobilanpassad. Men om inte så kan du prova att byta designtema för att se om en ny variant fungerar bättre.

Om layouten ser bra ut så gör även ett mobilvänlighetstest där du kan få ytterligare användbar information om förbättringar.

Mobilsanpassning

Säkerhet

Se definitivt till att sidan har ett SSL-certifikat dvs. att er webbadress börjar på https:// istället för http://, så att all trafik är krypterad mellan webbserver och webbläsare.

Detta är det enda sättet som gör att kundernas person- och kortuppgifter är skyddade vilket är superviktigt när ni säljer via nätet. Om ni saknar certifikatet är det många som kommer att avstå att köpa bara av säkerhetsskäl, vilket vore riktigt illa!

Hastighet

De flesta besökare är otåliga och därför behöver er sida laddas riktigt snabbt. Laddningstiden räknas från när någon klickat in på er sida till den är fullt synlig i webbläsaren. Om detta går för långsamt (mer än några sekunder) så kommer ni garanterat missa många som kommer klicka ner er sida och istället gå vidare till nästa.

Testa därför hemsidan vad gäller hastighet och prestanda på tex. Pingdom Tools eller PageSpeed Insights. Följande referenstider kan du ha som riktmärke:

 • Under 1 sekund/ prestanda 90-100 – superbra optimerad sida!
 • 1 till 3 sekunder/ prestanda 50-89 – tillräckligt bra optimerad
 • Mer än 3 sekunder/ prestanda 0-49 – stort behov av optimering!

Optimera en hemsida du skapat själv

Om er hemsida har en dålig prestanda och behöver optimeras så kolla noga på förslagen i listan lite längre ner på Pingdom- eller PageSpeed- sidan. Detta kan tex. handla om att skicka bilder i modernare format eller ta bort onödig JavaScript. Förbättra dessa punkt för punkt för att få din sida att laddas snabbare.

Smart är att börja med att installera tillägg som automatiskt snabbar på laddningstiden som:

 • Short Pixel  eller Smush it– gratis och betalplugin som komprimerar redan befintliga bilder
 • WP super Cache – snabbar på laddningstiden på din sida med ett Chache plugin.

Därefter kan du göra de mer avancerade förbättringarna som att till exempel fixa till JavaScript eller reducera CSS. Om du inte har de kunskaper som krävs för att göra detta själv kan du ofta få gratishjälp i olika FB-grupper som tex. WordPress Sverige.

Optimera en hemsida skapad via gratisverktyg

Ifall du istället använt ett gratisverktyg kommer du i många fall få kontakta supporten då du inte har behörighet att fixa de flesta punkter själv.

Men om det är bilderna som är boven kan du i alla fall åtgärda detta. Gör så här:

 • Plocka ut era bilder och komprimera dem via tex. TinyPNG och ladda upp dem igen på er sida. Ofta är det nämligen dessa som ställer till det då en stor bild tar lång tid att ladda innan den blir fullt synlig.

Ett bra riktmärke är att se till att alla era bilder ligger på max 100 kb.

Testa hemsidan

Sökmotoroptimera (SEO)

Ni vill såklart att er hemsida ska rankas högt dvs. hamna högt upp när någon googlar efter er vara eller tjänst. Men då gäller det att Google förstår att er hemsida är av kvalitet och vad den går ut på. Därför är det smart att även optimera hemsidan för detta med några enkla grundsteg:

 • Tänk ut vilka sökord/nyckelord som ni vill bli hittade på.
 • Använd nyckelordet i titeltaggen (namnet på sidan) och i rubriker på själva sidan samt i metabeskrivningen (texten som syns under titeltaggen).
 • Lägg till ”Alt-attribut” dvs. en beskrivning på era bilder. Detta kan tex. vara nyckelordet eller någon annan lämplig beskrivning. Om en bild bara finns med för designens skull kan du lägga till följande alt-attribut ; <img src=”image.png” alt=””>, vilket gör att skärmläsaren inte kommer att läsa in bilden.
 • Koppla ihop er hemsida med era sociala kanaler genom en widget och glöm heller inte att länka tillbaka genom att ange webbadressen i er profil på Instagram, Facebook, Linkedin osv.

Fröken UF

Det finns såklart mer avancerad SEO som du kan göra men detta tar en del tid att lära sig. En bra början är därför att ta hjälp av plugin som tex. Yoast SEO som är enkelt att installera alternativt ingår hos en del gratistjänster. Om du vill ta nästa steg och har tiden så hittar du fler tips på SEO- hur hittar man till din webbsida?

Smartast är såklart att testa hemsidan innan ni lanserar den men kom ihåg att det aldrig är försent att göra förbättringar. Det är till och med nödvändigt att då och då se över hemsidan eftersom en del automatiska uppdateringar ibland kan medföra olika typer av fel. Hoppas du gillade detta inlägg!

Du kanske också gillar:

Pin It on Pinterest