Hemsidan är UF-företagets digitala skyltfönster och för en del företag även en viktig säljkanal. Därför vill ni såklart att besökarna både ska hitta er sida och förstå vad ni vill att de ska göra där, eller hur? Men vet ni att detta verkligen funkar? Är du redo att testa hemsidan?

När man håller på att designa och skapa en hemsida så är det väldigt lätt att bli hemmablind. Man ser helt enkelt inte sidan på samma sätt som en besökare skulle göra eftersom man designat sidan själv är så insatt i affärsidén. Ta därför hjälp av någon som varken vet vad ni säljer eller har sett er hemsida förut och låt han eller hon göra ett snabbtest på några sekunder.

5-sekunderstestet

Be personen titta på sidan under fem sekunder och fundera över följande frågor:

 • Förstår du vad vi säljer och eller vad vår affärsidé är?
 • Vet du vad vi vill att du ska göra på vår sida?

Om svaren på dessa frågor inte är solklara behöver du ta en närmare titt. Vad är det som gör att ert budskap inte når fram? Några saker som du kan kolla upp i första vyn (innan man börjar scrolla) är följande:

 • Möts man av massor av brödtext som tar tid att läsa innan man förstår vad ni erbjuder eller av tydliga menyer eller rubrik och kort text som beskriver er affärsidé?
 • Behöver man scrolla nedåt för att se bilder på er produkt eller tjänst eller syns de direkt?
 • Har kanske menyn inte en tydlig struktur eller ”rätt ord” så att man inte vet vad man ska klicka på? Eller förstår man direkt och är max tre klick bort från målsidan?
 • Saknas tydliga call to action dvs. knappar som besökaren ska klicka sig vidare på för att komma till tex. beställning? Eller finns det flera call to action med tydliga uppmaningar som tex. ”shoppa nu” eller ”kom igång”?
testa hemsidan

Om ert företag klarat 5-sekunderstestet (höger sida av eller om det råder någon tveksamhet) och du vill lägga lite mer tid kan du såklart själv testa hemsidan mycket mer. Kolla upp områden som kundtrygghet, mobilanpassning, säkerhet, hastighet och sökmotoroptimering (SEO). Är du på?

Kundtrygghet

Som nyetablerat företag är det extra viktigt att snabbt få kunden att känna att ni är seriösa och att de verkligen kan lita på er. Se därför till att:

 • Webbsidan ser proffsig ut genom att ha användarvillkor, cookie policy och integritetspolicy på plats som visar att ni följer GDPR.
 • Ha även en tydlig struktur, snygga bilder samt texter utan stavfel (lättare sagt än gjort)
 • Tydligt visa hur kunderna kan kontakta er via kontaktformulär, email, och om möjligt kanske till och med via chatt eller telefon
 • Erbjuda kända betallösningar som faktura, Swish, direktbetalning, kortbetalning eller PayPal.
 • Lägga upp några recensioner från nöjda kunder så man kan läsa vad dessa tycker om er vara eller tjänst.

Mobilanpassning

Eftersom att de flesta idag surfar på mobil istället för på dator behöver du även kolla att er sida verkligen är mobilanpassad. Ser man även via mobilen det som behövs i första vyn som text, bild och gärna någon call to action? Eller har har dessa delar hamnat lite fel?

Ett tips är att först kolla i din egen mobil så att sidan verkligen visas som den ska vilket inte alltid är fallet (vilket jag vet av egen erfarenhet).

Om du skapat er sida via något publiceringsverktyg som WordPress kan du redigera om eventuella fel ganska enkelt. Då aktiverar du det visuella kontruktionsverktyget och klickar på mobilvyn för att göra de ändringar som behövs.

Om ni istället använt en gratistjänst så är de flesta redan mobilanpassade som tur är. Men om detta inte funkar så kan ni prova att byta designtema för att se om en ny variant fungerar bättre.

Om layouten ser bra ut så gör även ett mobilvänlighetstest där du kan få ytterligare användbar information.

Säkerhet

Kolla definitivt upp att ni har ett SSL-certifikat dvs. att er webbadress börjar på https:// istället för http://, så att all trafik är krypterad mellan webbserver och webbläsare. Detta är det enda sättet som gör att kundernas person- och kortuppgifter är skyddade vilket är extra viktigt om ni säljer via nätet. Om ni saknar certifikatet är det många som kommer att avstå att köpa bara av säkerhetsskäl, vilket vore riktigt illa!

Hastighet

De flesta besökare är otåliga och därför krävs det att er sida laddas snabbt för hålla kvar dessa på sidan. Laddningstiden räknas från när någon klickat in på er sida till den är fullt synlig i webbläsaren. Om detta går för långsamt (mer än några sekunder) så kommer ni garanterat missa många som kommer klicka ner er sida och istället gå vidare till nästa.

Testa därför hemsidan även vad gäller hastighet och prestanda på tex. Pingdom Tools. Där får du en lista på saker som du kan förbättra för att få din sida att laddas snabbare. Om det skulle visa sig att det är bilderna som är boven kan ni åtgärda detta även om ni skapat er hemsida via en gratistjänst:

 • Plocka ut era bilder och komprimera dem via tex. TinyPNG och ladda upp dem igen på er sida. Ofta är det nämligen dessa som ställer till det då en stor bild tar lång tid innan den blir fullt synlig. Ett bra riktmärke är att se till att alla era bilder ligger på max 100 kb.

Om ni skapat er hemsida via något publiceringsverktyg som WordPress kan ni även installera dessa tillägg som automatiskt kommer snabba på laddningstiden:

 • Short Pixel  eller Smush it– gratis och betalplugin som komprimerar redan befintliga bilder
 • WP super Cache – snabbar på laddningstiden på din sida med ett Chache plugin

Sökmotoroptimera (SEO)

Ni vill såklart rankas högt dvs. hamna högt upp när någon googlar efter er vara eller tjänst. Men då gäller det att Google förstår att er hemsida är av kvalitet och vad den går ut på. Därför är det smart att även optimera/testa hemsidan för detta med några enkla grundsteg:

 • Tänk ut vilka sökord/nyckelord som ni vill bli hittade på.
 • Använd nyckelordet i titeltaggen (namnet på sidan) och i rubriker på själva sidan samt i metabeskrivningen (texten som syns under titeltaggen).
 • Lägg till ”Alt-attribut” dvs. en beskrivning på era bilder. Detta kan tex. vara nyckelordet eller någon annan lämplig beskrivning. Om en bild bara finns med för designens skull kan du lägga till följande alt-attribut ; <img src=”image.png” alt=””>, vilket gör att skärmläsaren inte kommer att läsa in bilden.
 • Koppla ihop er hemsida med era sociala kanaler genom en widget och glöm heller inte att länka tillbaka genom att ange webbadressen i er profil på Instagram, Facebook, Linkedin osv.

Avancerad SEO

Det finns såklart mer avancerad SEO-analys som ni kan göra men frågan är om det är värt tiden? Om ni skall fortsätta med ert företag direkt efter UF-året så är det absolut värt all tid i världen men annars ut och sälj LIVE! Det är fortfarande det helt klart bästa sättet att snabbt få fart på försäljningen.

Smartast är såklart att testa hemsidan innan ni lanserar den men kom ihåg att det aldrig är försent att göra förbättringar. Det är till och med nödvändigt att då och då se över hemsidan. Detta eftersom en del automatiska uppdateringar ibland kan medföra olika typer av fel. Hoppas du gillade detta inlägg!

Pin It on Pinterest