I början av läsåret har du säkert tusen frågor eftersom allt är nytt och det oftast är första gången du driver UF-företag. Du kanske undrar vilka affärsidéer man inte kan ha som UF-företag eller om man kan byta namn på sitt UF-företag senare? Dessa och flera andra vanliga frågor från UF-företag får du svar på i följande inlägg.

Vilka affärsidéer kan man inte genomföra som UF-företag? 

Det är självklart inte tillåtet att sälja piratkopior samt drog-, alkohol- , tobak- eller sexrelaterade varor eller tjänster. Dessutom får ni inte bedriva handel med valuta, aktier, vapen inkl. tillbehör, virtuella utsmyckningar i dataspel (sk. Skins) eller redskap för kampsporter. Något som kanske inte är lika uppenbart är att ni heller inte får ordna lotterier, spel om pengar, eller producera kosmetika och andra hudvårdsprodukter. Detta beror på Ung företagsamhets värdegrunder och viktiga lagar i Sverige – lagar som syftar att skydda konsumenterna.

Dessutom behöver ni kolla upp vad som gäller i er kommun för att producera mat eller dryck. I vissa kommuner räcker det inte att produktionen sker i ”godkänt kök” utan även kontroller av er produktion krävs. En avgift på ca 6000 kr tas ut för detta vilket gör att ni måste sälja väldigt många för att er idé skall bli lönsam.

Är det smartast att sälja en vara eller en tjänst?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen så vilket som är smartast går inte riktigt säga. Dessutom beror ju mycket på själva affärsidén, hur bra den är och hur stor efterfrågan den kommer att ha.

Men generellt är fördelen med att sälja en vara: att den kan köpas in eller produceras när ni har tid och att ni får ”dra av” alla kostnader från första kronan i deklarationen. Nackdelarna är att inköpet av varan eller för produktionen gör att ni måste samla in en hel del riskkapital för att kunna komma igång. Dessutom väljer de flesta UF-företag just en vara vilket gör konkurrensen hård om ni vill tävla i tex. årets vara.

För en tjänst är nackdelarna att ni måste ha tiden att genomföra tjänsten fortlöpande under året och bara får dra av kostnader över 5000 kr i deklarationen. Men de stora fördelarna är att det ofta går snabbt att sätta igång, kostnaderna oftast är väldigt låga (långt under 5000 kr) och att ni har betydligt färre konkurrenter i tex. tävlingen årets tjänst.

Hur fungerar sponsring för UF-företag?

Precis som för ”riktiga företag” kan UF-företag bli sponsrade i olika sammanhang tex. material till montern i utbyte mot marknadsföring. Tänk dock på att värdet på det som ni fått sponsrat ska tas upp som en inkomst i bokföringen.

Kan UF-företag anställa personal?

Nej, det får inte UF-företag göra vilket egentligen är bra.. Detta eftersom det finns massor av regler kring tex. sjukersättning och vem som har ansvaret om den anställda skulle skada sig på jobbet. Helt klart ” ett ansvar” som skulle kunnat bli ett stort problem.

Kan man byta namn på sitt UF-företag, gå med i ett annat UF-företag eller ändra affärsidé?

Ja, fram till första december kan ni byta namn och en del andra uppgifter för ert UF-företag. Logga bara in och klicka på ”Mitt Företag” samt ”Redigera”. I redigeringsläge kan ni sen ändra det ni behöver. För att byta företag behöver man dock be UF-kontoret om hjälp.

Eftersom denna möjlighet finns kan det vara smart att registrera sig tidigt även fast ni inte är helt säkra på alla uppgifter. Detta eftersom ni dels då har tillgång till försäkring, dokument och andra viktiga funktioner och dels har fler företagsnamn att välja på. Det kan ju vara så att ni håller fast vid ert första företagsnamn men om ni väntar kanske detta redan är ”upptaget” när ni väl kommer till skott.

Vanliga frågor från UF-företag och svar

Kan man använda ett företagsnamn som ett annat UF-företag använt tidigare?

Ja, det kan man men tänk på att kolla upp detta UF-företags; kärnvärden, vad de sålde och om de har kvar sina konton på sociala medier.Detta eftersom det kan hända att ert UF-företag kan förväxlas med detta ”gamla” företag.

Vad behövs för att kunna registrera ett UF-företag?

För att kunna registrera företaget måste ni ha en affärsidé, bestämt vilka roller ni skall ha och valt företagsnamn. Vidare skall ni även ange en rådgivare samt hans eller hennes företagsnamn, E-post och telefonnummer. Dessutom behöver ni betala in registreringsavgiften till ert lokala UF-kontor för att registreringen skall vara helt klar.

Registreringen är bara öppen mellan den första september till den första december. Så missa inte detta datum för därefter är det försent att registrera ert företag.

Varför måste man betala en registreringsavgift som UF-företag?

Registreringsavgiften gör att ni automatiskt får en företagsförsäkring hos Nordic Försäkring. Om olyckan är framme så har ni då ett grundskydd för det mesta från egendoms- till rättsskyddsförsäkring.

Dessutom får ni ta del av alla dokument, vissa förmåner, en del event och har tillgång till rådgivning från UF-personalen. Allt detta får ni till den låga avgiften om 300 kr per UF-företag.

Tänk på att om ni ska hantera dyra varor som bilar eller utföra tjänster för hustak, fasader etc. så kan ni behöva en tilläggsförsäkring. Ta då kontakt med försäkringsbolaget för att stämma av vilken tilläggsförsäkring som är aktuell för just ert företag.

Varför måste alla i UF-företaget registrera sig?

För att alla medlemmar i företaget skall omfattas av företagsförsäkringen behöver alla registrera sig. Det vore ju inte kul om det var just den medlemmen som missat detta som råkar ut för en olycka eller hur?

Vidare kommer bara de som är registrerade få tillgång till UF:s dokumentarkiv, kunna delta på UF-mässor och andra event samt ha möjlighet att få ett UF-intyg. Ett intyg som man senare såklart bifogar i sitt CV vilket väger tungt.

Vanligtvis registrerar företagets VD företaget först och därefter är det bara för övriga att ansluta till det befintliga företagskontot. Klart på några minuter.

Vad är riskkapital och till vilka kan vi sälja detta?

Eftersom UF-företag inte får ta lån har ni istället möjlighet att sälja riskkapital. Detta används för att samla in de pengar som behövs för att registrera UF-företaget och göra de allra första inköpen för att kunna starta upp verksamheten.

Ni måste ju själva köpa en riskkapitalsedel var men kan även sälja till familj, släktingar, vänner och andra som är intresserade. Tänk dock på att riskkapitalisten bör vara gammal nog att kunna förlora det satsade kapitalet utan större skada. Så sälj inte till väldigt unga syskon och andra barn. En rekommendation är att alla som köper bör vara minst 16 år.

Var hittar jag riskkapitalsedlarna och vilka summor gäller?

Innan ni registrerat er får ni be er lärare att skriva ut riskkapitalsedlarna men så fort registreringen är gjord kan ni själva göra detta. Ni hittar dessa i inloggat läge under dokument.

Ni får maximalt sälja riskkapital för 15 000 kr. Ingen får dock köpa för mer än 300 kr och alla i företaget måste köpa för minst 10 kr. Riskkapitalsedlarna finns i valörerna; 10, 50, 100 och 300 kr men om någon vill köpa för tex. 150 kr så kan helt enkelt personen köpa två sedlar (en 100 kr och en 50 kr).

Hur mycket riskkapital ska vi samla in?

Det beror på hur mycket ni behöver köpa in för att komma igång med produktion av er vara alternativt vad materialet till er tjänst kostar. Ett råd är att inte samla in maxbeloppet på 15 000 kr om ni redan nu vet att det inte kommer att behövas.

En buffert är alltid bra att ha men om ni till exempel kommer att sälja en tjänst där få inköp behövs kommer ett stort överskott bara medföra en massa onödiga in- och utbetalningar. Transaktioner som tar tid att genomföra och bokföra.

Hur betalar vi registreringsavgiften?

När ni samlat in tillräckligt med riskkapital kan den som är ekonomiansvarig i företaget och därmed satt in pengarna på sitt privata konto betala avgiften. Detta gör hon eller han via sin privata Swish.  Glöm inte att i kommentarsfältet ange ert företags ID:nummer på fem siffror så att betalningen kopplas till just ert företag. 

Kolla även noga så att ni har angett rätt region tex. Älvsborg på Ung Företagsamhets hemsida där ni hittat swishnumret. Annars kanske ni råkar swisha pengarna till en helt annan region.

Tänk på att det kan ta några bankdagar innan betalningen syns på Ung Företagsamhets bankkonto. Så planera för detta om ni ska till banken eftersom ni då behöver ert registreringsbevis.

Vilket är vårt organisationsnummer?

Eftersom UF-företag inte registreras hos bolagsverket som till exempel aktiebolag saknar ni ett organisationsnummer. Detta betyder att när ni gör inköp gör ni detta som privatpersoner.

Istället för organisationsnummer kan ni ibland använda ert UF-förtags ID-nummer när ni gör beställningar på nätet. Detta kommer finnas på ert företagskort när ni väl registrerat er på Ung Företagsamhets webbsida och betalat registreringsavgiften. Om inte ID-numret accepteras får ni helt enkelt använda någon av företagsmedlemmarnas personnummer när så krävs.

Var hittar vi vårt registreringsbevis – ID:nummer?

Om ni loggar in och klickar på ”Mitt Företag” ser ni texten ”Företagsdetaljer”. Där finns det en knapp som du klickar på för att skriva ut ert registreringsbevis. Glöm inte att detta bara fungerar om ni betalt registreringsavgiften, registrerat alla medlemmar i företaget samt er rådgivare.

Hur öppnar vi ett företagskonto?

När registreringen är klar och ni kan skriva ut ert registreringsbevis kan ni helt gratis starta ett företagskonto hos de banker som är partners till Ung Företagsamhet. I region Älvsborg kan ni välja på Swedbank och Sparbankerna eller Nordea.

Bankerna har lite olika tillvägagångssätt, men om vi tar Swedbank som ett exempel så skall ni först fylla i ett dokument. I detta ska ni även ange vilka i företaget som skall vara firmatecknare. Det är klokt att ha två firmatecknare (var för sig) som VD:n och den ekonomiansvariga, men tänk på att om firmatecknarna är under 18 år behöver dessa även fylla i en tilläggsblankett. Dessutom skall ni maila över :

  • Kopia av legitimation/-er för VD och firmatecknare
  • Protokoll från konstituerande möte
  • Registreringsbevis
  • Godkännande för eventuell omyndig i företaget

När ni väl haft ert möte kommer ni få tillgång till ert företagskonto, Swish, bankgironummer, appen för företag, internetbanken och kundcenter. Tyvärr ingår inte bankkort i UF-paketet.

Hur kan vi göra inköp utan bankkort?

Det är viktigt att hålla isär företagets och era egna privata pengar. Så när det är möjligt be alltid om att få betala via faktura. Men ibland kan detta vara omöjligt och då är mitt tips; att ekonomiansvarig tar ut kontanter till kassan som företagsmedlemmarna sen kan använda för inköp.

Alternativet till detta är att ekonomiansvarig ;för över en summa till sitt privata konto som får ”fungera som kassa”. Och att han eller hon sen använder sitt bankkort för att göra större inköp.. Det sista alternativet kräver dock att hen är mycket noggrann så att datum för överföring och inköp stämmer.

Får UF-företag ”dra av” moms vid inköp som vanliga företag?

Eftersom ett UF-företag inte ses som ett ”riktigt företag” ska ni inte redovisa moms. Detta betyder att ni varken får dra av moms vid inköp eller ska lägga på moms vid försäljning. Allt sker alltså på precis på samma sätt som när en privatperson köper eller säljer varor och tjänster.

Kan UF-företaget skänka pengar till välgörenhet?

UF-företag kan varken skänka del av eller hela vinsten till välgörenhet. Trots att samhällsnytta såklart är viktigt får alltså inte ”att skänka pengar ingå i er affärsidé”.

Däremot kan ni som privatpersoner givetvis ge er del av vinsten efter att den beskattats till vilken organisation ni vill.

Finns det utgifter som vi inte får ta upp i bokföringen?

Ja, enligt Skatteverket får ni inte ta upp:

  • inköp i samband med personalfester (eftersom ni inte har några anställda)
  • dyrare arbetskläder med reklamtryck eller ”billigare” utan tryck som kan användas privat
  • mat, dryck eller fika som ni själva inom företaget ska äta
  • de flesta utbildningar
  • pengar som skänkts till välgörenhetsorganisationer

Hur gör man med borttappade kvitton?

I bokföringslagen står det att alla originalkvitton måste arkiveras i 7 år och att dessa måste kunna styrka kostnader ifall Skatteverket genomför en granskning. Om någon i företaget skulle råka tappa bort ett kvitto så ska ni därför gå tillbaka till affären och be om ett nytt. Om detta inte går har ni inte rätt att ta upp kostnaden, så håll koll på alla kvitton.

Kan vi spela musik för att locka kunder vid våra försäljningstillfällen eller som en del av vår affärsidé?

Det kan ni men behöver då en musiklicens eftersom låtarna skyddas av upphovsrätten. Ta kontakt med STIM och SAMI för att se vilken avgift ni behöver betala.

Hoppas att du fått svar på dina frågor kring UF-företag så här i uppstartsfasen. Är det något mer du undrar över så hör med din UF-lärare eller UF-kontoret. Du kan såklart även skicka din fråga till mig.

Pin It on Pinterest