Som UF-företagare ställs man ofta inför en mängd problem och utmaningar. Det är därför extra viktigt att ha ett starkt nätverk som kan ge stöd och hjälp. Men hur gör man som ung vuxen för att hitta dessa nätverk?

Om du tänker efter så har du säkert redan tillgång till ett stort nätverk som din familj, kompisar och deras föräldrar samt vänners vänner. Du kommer väl ihåg att fråga dem om råd och hjälp? Men ibland kanske du behöver något mer? Då kan du gå med i några av de smarta affärsnätverk som finns för dig som driver företag.

Närverk

Även fast utbudet av nätverksträffar i år främst sker digitalt så kan ett möte vara det som avgör att just ditt UF-företag skall nå nya höjder. Så kolla in hemsidorna för att se vad de har för spännande aktiviteter på G.

Smarta nätverk

 • Drivhuset ger gratis rådgivning till UF-företagare, ordnar kurser och arrangerar olika event inom entreprenörskap.
 • Textile fashion center anordnar både en mängd föreläsningar och event där du kan få kontakt med nya spännande personer.
 • Borås Yrkeshögskola håller en mängd öppna föreläsningar om allt från konsten att sätta mål till varumärkesbyggande. Dessutom får du chansen att nätverka med andra drivna entreprenörer i fikapausen. Så kolla in deras FB-sida!
 • Lunchin är ett nätverk som träffas varje vecka på olika orter i världen. I Borås äter man lunch och nätverkar varje vecka på The Company. Du betalar själv för din lunch men ingen föranmälan behövs.
 • BNI håller frukostmöten en gång i veckan där du som UF-företagare kan få lära känna företagare i din stad. Du kan ofta både få pitcha er affärsidé och få nya värdefulla kontakter. Hör med ditt lokala BNI-kontor om du kan få en inbjudan.
 • Almi kan ofta tipsa om rådgivare och ger råd kring olika delar under er resa. Dessutom kan de även erbjuda lån och affärsutveckling om ni skulle bestämma er för att driva ert företag vidare efter UF-året.
 • Företagarna ordnar en mängd event allt från lunchmöten till givande nätverksträffar.
 • Coompanion arrangerar utbildningsdagar, seminarium, workshops och gör till och med skolbesök
 • INK kan både ge rådgivning och håller ett flertal intressanta föreläsningar för dig som är entreprenör inom teknik-, textil- eller modebranschen.
 • Kavai ordnar intressanta föreläsningar och event inom företagande. Detta är ett nätverk för tjejer som hjälper och stöttar varandra där du som UF-företagare även kan få möjlighet att närvara. Skicka en förfrågan så kommer du och ditt företag säkert vara välkomna.
 • Linkedin är ett affärsnätverk som kan ge ditt UF-företag enorma fördelar. Själv fick jag förfrågan om att vara med i en podd. Du kan lyssna på avsnittet om du vill på Nätverkspodden.
nätverk målgrupp

Nätverkstips

När du väl hittat några nätverk som du gillar är det smart att även förbereda dig noga. Oavsett om mötet sker IRL eller på nätet är detta superviktigt. Nedan hittar du några tips:

 • Fundera noga på vilka mål du har med nätverksmötet. Är det att hitta en rådgivare, få hjälp med att utveckla er affärsmodell eller få mer kunskap om hållbart företagande i just er bransch? Oavsett mål så skriv ner dessa och relaterade frågor så är det lättare att hålla linjen.
 • När du minglar runt så kom ihåg att inleda med att ställa frågor till de du träffar. Människor älskar ofta att prata om sig och sitt företag och det gör även att du uppfattas som extra trevlig.
 • Glöm heller inte att fråga din nya kontakt om det är något som du kan hjälpa hen med. Du kanske känner någon som skulle vara till nytta för henne eller honom eller så kanske personen undrar vad en ung person tycker eller tänker om en viss fråga kring hens affärsidé.
 • Tänk på ditt kroppsspråk och hur du ser ut men utan att spela någon annan. Du behöver kännas äkta och vara dig själv.
 • Byt visitkort eller adda eller följ personen på Linkedin så att du har möjlighet att kontakta personen igen.
 • Skicka gärna ett kort meddelande till din nya kontakt så fort du lämnar mötet. Detta gör att hen känner sig uppskattad och du har lättare att få till ett nytt möte framöver.
 • Berätta om dina nya nätverkskontakter för andra så att de får cred och kanske även i sin tur får nya viktiga kontakter tack vare dig.
 • Underhåll ditt nätverk och ta regelbundet kontakt

Kolla gärna även in inlägget kan du nätverka där du får mer detaljerad info kring vad du kan göra före, under och efter nätverksmötet.

nätverk

Bonus – nätverk

Driver du UF-företag i någon av kurserna entreprenörskap eller entreprenörskap och företagande? Att du aktivt jobbar med att öka ditt nätverk kommer då ge en bonus eftersom det kommer att hjälpa dig att nå ett av målen i kurserna. För du vet väl att du ska kunna redogöra för vilken betydelse nätverk har inom olika projekt i båda kurserna samt även kunna identifiera nätverk för projektet, skapa och samverka i dessa i kursen entreprenörskap ?

Att nätverka är fantastiskt kul och du kommer säkert träffa en hel del intressanta personer under ditt UF-år. Kom ihåg att nätverkande handlar om att vara genuin och skapa förtroende. Bygg relationer genom att tydligt visa att du vill hjälpa andra så kommer du få grymt mycket tillbaka. Ett starkt och brett nätverk kommer ge dig massor nu och även vara en viktig nyckel till framgång i ditt fortsatta arbetsliv efter UF-året. Vilket smart nätverk ska du kolla in först?

Du kanske också gillar:

Pin It on Pinterest