Vill du skapa snygga inlägg till företagets sociala medier eller en affärsplan med grym grafik? Då kan du använda Canva som är ett gratis designverktyg med en mängd mallar och funktioner. Häng med så får du lära dig steg för steg!

Som UF-företagare kommer du behöva skapa en mängd material som inlägg till era sociala medier, affärsplan, logga, broschyrer mm. Om du inte redan kan InDesign är Canva ett riktigt smart alternativ. Det är enkelt, går snabbt och är ett grymt verktyg för det mesta som du kan behöva designa. Är du taggad att sätta igång?

Canva

Hur skapar man ett konto?

Du skapar ett konto direkt på Canva genom att registrera dig med Google, Facebook eller din E-post. Självklart kan du även registrera dig via din mobiltelefon eller padda om du laddar ner Canvas App. Sen är det bara att välja vad du vill designa och sätta igång.

Välj vad du vill designa

I kategorin företag hittar du en mängd grafiskt material som du kan behöva för företagets räkning som logga, anbud, faktura mm. Om du istället kollar i kategorin sociala medier hittar du anpassade layouter som har rätt bildstorlek för olika sociala medier. Alternativ kan du bara trycka på knappen till höger; skapa en design så kommer du även där åt det du vill skapa.

Canva skapa design

Hur väljer man mallar?

När du valt vad du vill designa kan du enkel välja mellan över 250 000 olika designmallar. Tryck på mallar och scrolla tills du hittar en mall du vill använda. Klicka på den och vips kommer den till arbetsytan. Du kan också skriva in ett sökord i fältet bakom pilen och får då en mängd mer anpassade förslag.

Alla mallar som inte ha en liten krona kan du använda helt gratis. För övriga krävs Pro-medlemskap. Du kan självklart även skapa en layout från grunden genom att välja skapa en tom arbetsyta och därefter anpassa bakgrund, bilder, grafik och text precis efter din smak.

Välj mall

Välj bakgrundsfärg

För att välja bakgrund ska du klicka på arbetsytan så kommer en liten färgglad fyrkant upp. Sen kan du välja någon av de föreslagna färgerna genom att klicka på färgen. Alternativt så scrollar du nedåt om du vill ha en helt unik färg och väljer från färgpaletten.

Välj bakgrunsfärg i Canva

Välj en bild som bakgrund

För att istället välja en bild som bakgrund klickar du på ikonen foton eller på uppladdningar som finns i vänstermenyn. Canva har fler än 100 000 gratis bilder men ibland kommer du säkert att vilja använda någon som du själv tagit eller några andra fria bilder. Du har väl inte missat inlägget gratis bilder på fantastiska sajter?

För att ladda upp bilder klickar du på ladda upp mediafiler och sen är det bara att klicka på bilden för att förflytta den till arbetsytan. När bilden väl är på plats kan du sen beskära, lägga till effekter och justera ljus, kontrast mm. så att den blir precis som du vill. Du kan även göra bilden transparent och självklart lägga till flera bilder på samma arbetsyta.

Lägga till en bild som bakgrund i Canva

Ändra eller lägga till text

Om du använder en färdig mall så börja med att dubbelklicka på texten som du vill ändra och byt ut den mot din egen text. Därefter kan du ändra typsnitt, storlek, radavstånd och färg precis som i en vanlig textredigerare. Om du istället vill lägga till en helt ny textruta klickar du på text i vänstermenyn. Efter det kan du välja att lägga till en rubrik, underrubrik eller brödtext och sen anpassa texten efter smak och tycke. .

Lägg till text i Canva

Lägga till grafiskt element & ändra lager

För att adda olika grafiska element går du till vänstermenyn och klickar på element. Därpå kan du välja bland en mängd symboler, linjer, grafik, ramar, klistermärken osv. Använd gärna sökfunktionen så går det snabbt att hitta det du söker och klicka sen över elementet till arbetsytan. Självklart kan du ändra storlek på elementet och även byta färg på de flesta.

Om du vill ändra så att något element, bild eller text hamnar i ett annat lager markerar du bara området. Därefter klickar du till och då kommer det upp en lista med ändringar som; skicka bakåt, skicka längst bak, ta längst fram osv. Du kan även göra en kopia, klistra in eller ta bort från denna meny.

För att skapa ännu mer unika inlägg kan du även välja att animera elementen. Klicka på det element du vill ska ”poppa upp” och sen på animera i menyn. Välj därefter hur du vill att det ska animeras tex. svepas in från sidan eller rulla in.

Lägga till element i Canva

Rita

Om du har Pro-versionen kan du även använda ritverktyget för att tex. skapa en logga, underskrifter till affärsplanen eller design av unika grafiska element för inlägg. Börja med att klicka på de tre punkterna bredvid pilen, scrolla ner tills du ser ”ritikonen” och klicka till och vips hamnar den bland dina verktyg.

Rita i Canva

Därefter väljer du någon av de fyra penslarna, anger färg och din design kan ta sin början. Du kan måla på en tom arbetsyta, befintliga mallar eller bilder helt efter eget tycke och smak. En superbra funktion för dig som gillar att skapa unika detaljer.

Pensel i Canva

Diagram och QR-kod

En annan smart funktion är diagram-”appen” där du kan ladda upp värden eller föra in dessa manuellt i den diagramtyp som du gillar. Smart att använda för tex. marknadsundersökningens resultat i affärsplanen.

Även QR-kod som länkar till hemsida, webbshop eller sociala kanaler går att skapa på Canva. Klicka på QR-ikonen och infoga sedan bara URL-adressen som du vill länka till och vips är koden på plats.

Infoga länkar i affärsplan, broschyrer och årsredovisning

Om du vill skicka läsaren direkt till en annan sida i tex. affärsplanen så markera texten och högerklicka. Klicka därefter på länk och markera den interna sidan (som kommer upp i listan). När du sedan laddar ner din affärsplan som en pdf kan läsaren enkelt klicka på vald sida i innehållsförteckningen och hamnar då direkt på sidan. Detta gör allt digitalt material snabbnavigerat.

Givetvis kan du även länka till andra externa sidor som hemsida och sociala medier på liknande sätt. Fyll då bara i webbadressen till den valda sidan.

Skapa filmer, Stories och Reels

För att skapa rörligt material till era sociala kanaler så klicka på video-ikonen i menyn. Välj därefter typ av film i undermenyn tex.för Tik Tok, Facebook eller Instagram.

Reels i Canva

Sen kan du välja någon av alla Canvas videor där du lägger till valfri text, element eller använder ritverktyget. Alternativ kan du ladda upp en egen film om du vill infoga specialeffekter för att maxa ert budskap. Kom ihåg att även anpassa hur länge varje filmsekvens ska visas så att mottagaren hinner uppfatta alla detaljer.

Vanligen så behöver nämligen ”tittaren” minst tre sekunder för att ens uppfatta en enkel och ren sekvens. Så om du även lagt till text eller andra grafiska element så öka tiden till minst 5-7 sekunder. Detta gör du genom att klicka på respektive sekvens i bottenmenyn, gå till klock-ikonen som då dyker upp i ”över-menyn” och ställ in anpassad tid.

Video på Canva

Ladda ner

När du är klar med din design klickar du på ”hämta” uppe till höger och väljer filtyp tex. PNG, PDF eller MP4-video. Följ Canvas rekommendation eller välj JPG om du har mer fotografier än grafik på din design eller SVG för vekorgrafik till er logga.

Markera filtypen och klicka därefter på den lila hämta-knappen som kommer upp. Din design laddas då ner till din dator och lägger sig i mappen hämtade filer.

Ladda ner från Canva

Smarta kortkommandon

Om du vill kan du göra många moment ännu fortare. Genom att trycka vissa kombinationer av tangenter kan du göra saker på ett kick som:

 • lägga till en linje: L
 • lägga till en textruta: T
 • fet stil: ⌘B
 • kursiv stil: ⌘I
 • centrera: ⌘-shift-C
 • flytta vänster: ⌘-shift-L
 • flytta höger: ⌘-shift-R
 • versaler(stora bokstäver): ⌘-shift-K
 • kopiera: ⌘-C
 • klistra in: ⌘-D
 • ångra: ⌘ Z
 • radera: delete

Bonus tips

För att maxa dina designer, spara tid och få ut det mesta av Canva är det smart att:

 • även ladda ner Canva som app till din mobil så att du alltid kommer åt att jobba med dina designer.
 • använda funktionen ”lägg till sida” nedanför din arbetsyta så du kan skapa flera inlägg på samma gång. Dessa laddas sedan ner i samma mapp till din dator.
 • göra en kopia av bakgrund, element och text och därefter klistra in dessa på nästa sidas arbetsyta för tex. karusellinlägg. eller affärsplanen. Klicka enkelt på ikonen (dublettsida) som finns till vänster om papperskorgen ovanför arbetsytan.
 • dela dina designer med övriga i UF-företaget så att alla kommer åt tex. er logga (den lila dela-knappen i toppmenyn)
 • medvetet alltid hålla dig till er grafiska profil (färger, typsnitt osv) i dina designer
 • jobba aktivt för att skapa en en genomtänkt layout (hierarki, kontrast, balans osv.)
 • kolla med din UF-lärare om din skola redan har Pro-versionen så du kommer åt ännu fler funktioner. Då kan du göra grymma saker som; byta storlek på tex.ett Facebook-inlägg till Instagram story med ett knapptryck, skapa ett varumärkeskitt och schemalägga inlägg till åtta plattformar. Om inte så tipsa din lärare att registrera sig helt gratis för Pro på Canva för utbildning (krävs för att du som elev ska få tillgång).

Nu kan du grunderna i Canva och fixar lätt att skapa en massa proffsiga designer allt från Instagram-inlägg till mer avancerade material som en årsredovisning. Så släpp lös din kreativitet, klicka runt och börja experimentera. Hoppas du gillade inlägget!

Du kanske också gillar:

.

Pin It on Pinterest