Som UF-företag är det extra viktigt att synas i bruset. Därför gäller det att använda professionella bilder på både sociala medier och hemsidan. Men hur ska jag hinna med detta kanske du undrar? Jo, genom en mix av egna och noga utvalda gratis bilder.

Nu för tiden kan man ta riktigt bra bilder med de flesta smartphones. Så planera in när och var du ska fota, läs på lite om fotografering, och GDPR så kommer snygga och personliga bilder vara en enkel match. Dessutom är egna bilder ett bra sätt att både hålla nere dyra kostnader (för fotograf) och slippa tänka på upphovsrätten.

Vill du veta mer om GDPR och upphovsrätten så hittar du mer information i följande inlägg:

Blanda sen upp egna bilder med passande kvalitativa bilder som du laddar ner helt gratis från nätet. Men du, kolla först noga upp att de verkligen är fria bilder (med CC- licens) så du inte gör något olagligt.

gratis bilder

Creative commons

Creative commons eller CC-licens är ett skydd kopplat till upphovsrätten som gör att den person som tagit en viss bild bestämmer hur den får användas. Ibland får man använda den hur man vill men andra gånger är användandet begränsat. Om du vill använda nedladdade bilder i marknadsföringssyfte utan att ange upphovspersonen måste du därför kolla så att fotografen verkligen gett sitt samtycke till detta. Som tur är gör väldigt många det även fast en del såklart vill ha cred för sin bild på något sätt.

Tänk även på att:

  • kolla så att du har markerat ”för kommersiellt bruk” för de sajter som har både gratis och betalbilder.
  • inte ta första bästa bild vid din sökträff utan bläddra några sidor framåt på sajterna. Då är det mindre risk att ditt UF-företag använder extremt vanliga gratisbilder som ofta syns hos andra företagare och privatpersoner.
  • kolla upp om du får modifiera bilden om du tex. vill använda något filter eller göra ändringar i Canva eller Photoshop.
  • kontrollera om du måste ge cred till upphovsmannen eller ej dvs. ange en länk eller fotografens namn vid bilden.

Sajter med gratis bilder

Även fast det såklart även går att googla efter fria bilder så kan det ibland vara enklare att hitta det just du söker via nischade sajter. På dessa finns ofta olika kategorier, en ruta där du kan skriva in ditt sökord och ibland ett val för olika storlekar för samma bild. På en del sajter kan du ladda ner hur många bilder som helst medan andra har ett begränsat antal nedladdningar.

⭐️ Pixabay

Detta är en av de stora sajterna med en uppsjö av gratis bilder i alla tänkbara kategorier. Dessutom kan man välja vilken storlek man vill ha på bilden vilket är super för tex. er hemsida där bilder behöver vara komprimerade för att inte göra sidan seg.

⭐️ Unsplash

Sajten Unsplash påminner mycket om Pixabay och man kan hitta högupplösta bilder i de flesta kategorier. Det finns många fantastiska motiv i både härliga färger och miljöer.

⭐️ Gratisography

Här hittar du lite busiga och galna bilder i olika kategorier som människor, djur, natur och företag. Tyvärr kan man inte välja storlek utan alla bilderna är högupplösta men ibland är det ju just det man söker efter.

⭐️ Ivory Mix

På denna sajt hittar du massor av bilder med negativt utrymme där du enkelt kan lägga in din egen text. Dessutom får du en del tips direkt till din inkorg på ”köpet”.

⭐️ Pixels

Pixels är en favorit då sajten har högkvalitativa foton i en mångfald av kategorier. Dessa bilder kan användas kreativt och redigeras helt efter dina önskemål. Tyvärr är antalet gratisbilder begränsade till 10.

gratis bild

 ⭐️ Free Pik

På denna sida hittar du både annorlunda foton , mönster och olika symboler. Smart är att du även kan använda sökfilter som gör att du kan avgränsa din sökning på tex. färg eller om människor skall finnas med på bilden eller inte.

⭐️ Foodiesfeed

Fantastiska bilder på mat hittar man på Foodiesfeed som har 6 olika kategorier. Bilder på mat kan ju ibland vara lite svåra att ”få till” men med sajtens vackra bilder i härliga färger finns det nästan alltid någon som passar.

⭐️ Free nature stock

Detta är sajten med massor av naturbilder i kategorier som tex. solnedgångar, sommar, träd och djur. Sidan uppdateras dessutom ofta med nya bilder och du får redigera om bilderna hur du vill.

⭐️ Burst

Sajten har ett lager av härliga bilder som är organiserade i ett flertal olika kategorier. Detta gör att det enkelt att hitta det du söker efter. Dessutom ger även Burst förslag på över 20 trendiga affärsidéer online och ger information om leverantörer, marknadsföringstips och passande affärsmodell, helt kostnadsfritt.

 ⭐️ Free Range Stock

På denna sajt måste du först skapa ett gratiskonto för att kunna ladda ner bilder. Men sidan har snygga foton som dessutom finns i tre olika storlekar; full storlek, anpassat för sociala medier samt perfekt för hemsidan. De vill gärna att du lämnar lite feedback eller anger länken där bilden används men det är dock inget krav.

gratis bilder

⭐️ Negative Space

Denna sajt har en mängd både feminina och maskulina foton av god kvalitet i 16 olika kategorier men även på denna sajt har nerladdningen begränsats till 10 fria bilder.

⭐️ Solopreneur Sidekick

Louise hjälper entreprenörer att skapa sin ”drömhemsida” samt delar med sig av både sina kunskaper och 10 bilder som kan laddas ner helt gratis. Så om du letar efter foton på kaffe i kontorsmiljö kan jag varmt rekommendera denna sajt.

⭐️ Stocksnap

Stocksnap har ett brett utbud av både ljusa och färglada samt mörka och lite hårdare foton vilket gör att du kan anpassa bilderna för att passa UF-företagets grafiska profil perfekt. Dock har även denna sajt begränsat nedladdningen till 10 gratis bilder.

⭐️ New Old Stock

Detta är sajten där du hittar härliga vintagebilder. Dessa är sammanställda från olika publika arkiv och är så gamla att upphovsrätten är förbrukad. Perfekt om du vill visa hur något såg ut förr och nuförtiden.

⭐️ Picjumbo

På denna sida hittar du massor av bilder som är kopplade till entreprenörskap och företagande. Allt från snygga kort på pengar, shopping till kontorsmiljö i härliga färger.

gratis bilder

Ytterligare webbsidor som erbjuder en del bilder samt videor gratis samt/ eller en del fototips mot att man ibland anger sin mailadress är:

Det finns såklart ännu fler sajter som erbjuder gratis foton och även flera där du kan köpa bilder om du vill ha ensamrätt på dessa. Ibland kan ju faktiskt detta vara bra så att ditt företag inte associeras med andra företag.

Oavsett hur du får tag i passande bilder är det även smart om du anpassar dessa proffsigt för olika plattformar. Kolla därför slutligen in följande inlägg:

Hoppas att det här inlägget var till hjälp så att du nu snabbt och lätt hittar kvalitativa bilder. Tillsammans med de foton som ni själva tar kommer er hemsida eller flöde på sociala medier säkert både väcka uppmärksamhet och skapa engagemang.

Du kanske också gillar:

Pin It on Pinterest