Har ditt UF-företag nästan sålt slut er första batch och på grund av Covid valt att inte producera eller köpa in fler varor? I så fall kanske du känner en oklarhet över vad du kan göra för att ändå lära dig mer om entreprenörskap? Du kanske helt enkelt undrar vad du ska göra på alla UF-lektionerna?

För en del UF-företag har inställda UF-mässor och minskade möjligheter till fysisk försäljning gjort att endast ett parti av varor tagits in. Detta kan i flera fall vara smart om ditt företag redan passerat break even och inte vill riskera att förlora kapital. Men om det är så innebär det ju att ett flertal av de ”ordinarie” arbetsuppgifterna inte går eller känns meningslösa att göra. Så hur gör man då för att lära sig mer om entreprenörskap och kunna nå målen i kursen?

UF-lektionerna

Granska arbetsuppgifterna

Börja med att granska vilka av arbetsuppgifterna för din och övrigas roller som går att genomföra. Alternativt som skulle kunna moduleras på något sätt så att det hjälper dig och ditt UF-företag vidare. Nedan hittar du exempel på uppgifter för respektive roll som kan hjälpa dig att få en överblick;

Som du säkert ser finns det en hel del uppgifter som trots inställd försäljning är meningsfulla att genomföra. Men om ni är många i företaget kanske dessa ändå inte räcker till för att fylla UF-lektionerna så vad gör man då? Precis det som en del ”riktiga” kapitalstarka företag gör i samma situation; man stärker företaget internt. Varför och hur då kanske du undrar?

Stärk företaget internt

För att gå starkare ur en kris som tex. Covid är det smart att jobba med kompetensutbildning och att bredda företagets nätverk. Detta kan man göra på en mängd olika sätt och är just det som även ditt företag kan ägna er åt under UF-lektionerna. På så sätt kommer lektionerna fyllas av meningsfulla aktiviteter som inte bara kommer att få tiden att gå fort utan även lägga en go grund för ditt framtida yrkesliv.

Kompetensutbildning

Oavsett vilken roll du har i ditt UF-företag eller yrke du satsar på i framtiden så finns det en mängd av gratismaterial att grotta ner sig i för att öka din kompetens. Några förslag är att använda:

 • Ung företagsamhets utbildningar som finns i inloggat läge där du hittar allt från smart företagande till kreativt jobb.
 • poddar inom tex. entreprenörskap, marknadsföring, sälj, sökmotoroptimering, Linkedin, hemsidebygge eller hållbarhet. Ett axplock av alla grymma poddar som finns hittar du på; smarta poddar för entreprenörer.
 • hemsidor som bjuder på kunskap om allt från grunderna i Photoshop, marknadsföring till socialt entreprenörskap. Så varför inte börja med att kolla in inlägget; tio tips på riktigt bra hemsidor?
 • Google`s akademiutbildning där du lär dig allt från onlinemarknadsföring, grunderna i maskininlärning till hur man talar framgångsrikt offentligt. Kolla in mer och hitta länken på hur tar man företaget online?
 • Ted`s digitala föreläsningar som utbildar inom kategorier som tex. företag, innovation, kommunikation och design.
 • webbinarum och digitala ubildningar som det finns massor av i flödet på Facebook, Instagram och Linkedin just nu. Men om de inte skulle kommer upp som annonser hos just dig så använd sökfunktionen så kommer du hitta allt från utbildningar inom sociala medier till retoriktips.
 • Digitala träffar eller utbildningar om det mesta du kan tänkas behöva inom entreprenörskap och företagande hittar du hos olika företagsnätverk. Kolla därför in smarta nätverk för UF-företagare och se vad som är aktuellt den närmaste tiden.

Förslag på upplägg

När ditt UF-företag genomför kompetensutbildningen finns det två sätt att göra detta på; ni kan ni antingen titta eller lyssna på samma avsnitt för att därefter tillsammans diskutera vilka lärdomar ni tar med er. Alternativt istället fördjupa er i olika ämnen och sen berätta för varandra om era nya insikter . Oavsett vad ni väljer kommer ni få grymt mycket kunskap med er som kommer att hjälpa er vidare som entreprenörer.

Bygg ditt personliga varumärke och nätverk

Digitalt är smart och blir allt viktigare för att både bygga upp sitt personliga varumärke och bredda sitt nätverk. Därför kan det även vara klokt att du använder lektioner till att maxa din närvaro på yrkesnätverket Linkedin. Det är på denna plattform som många av dina framtida arbetsgivare kommer att kolla in dig och även lägga ut lediga jobb.

Så varför inte använda några UF-lektioner till att snygga till din profil att öka din närvaro genom att:

 • ladda upp eller kolla över att du har en proffsig profilbild och bakgrundsbild
 • fylla i eller kontrollera att din introduktion verkligen är ditt ”visitkort”
 • se till att du under OM fyllt på med intressanta fakta så att det funkar som ditt CV
 • kolla in att du anpassat din www-adress så att den är sökbar
 • leta upp spännande personer att följa och skicka iväg proffsiga kontaktförfrågningar
 • skapa material och posta inlägg eller kommentera några intressanta inlägg

Ett förslag är att fokusera på ett område per lektion ; tex. förbättra en del av profilen tex. introduktionen, kolla upp att www-adressen är åtgärdad eller att leta upp tex. 3 nya personer att följa. Om du tar det steg för steg har du mycket större chans att verkligen jobba dig in på Linkedin än om du snabbt går igenom allt på en och samma UF–lektion.

Vårda ditt varumärke

När du sen har din grymma profil och ett växande nätverk kan du ta för vana använda de första 10 minuterna av lektionen för att lägga upp eller kommentera inlägg. Det gäller ju att du” vårdar” dina kontakter och håller dig aktiv så att du får ”riktiga” kontakter och algoritmen med dig. Det kan som sagt vara det som avgör om just du kommer få ditt drömjobb i framtiden.

Om du vill har mer konkreta tips kring hur du maxar din profil och därefter agerar på Linkedin kan du läsa mer på; varför ska UF-företagare använda Linkedin?

Teambuilding

Även fast ni inte ställer ut på mässor, producerar eller säljer fysiskt är ni fortfarande ett team som behöver utveckla er teamanda. Därför behöver ni ibland genomföra någon teambuildingsaktiviitet som såklart även går att göra digitalt eller utomhus. Detta tillhör ju personalansvarigas arbetsuppgifter och hen kommer bara genom att googla hitta en mängd förslag som:

 • quiz
 • learning circle
 • ice breakers
 • digital challenge
 • foto challenge

Att hänga såhär på ett lite mer avspänt sätt kommer inte bara hjälpa dig att förstå andra människor bättre och hur grupper utvecklas. Det kommer även stärka ditt UF-företag, ge dig roliga minnen och idéer som du kan använda i ditt student- eller yrkesliv.

Vill du läsa mer om hur grupper utvecklas och förändras över tid så kolla in grupputveckling enligt FIRO- teorin.

Skugga eller omvänt mentorskap

För att få en ännu djupare kunskap om hur det är att ha din specifika roll kan du be om att få ”digital-skugga” någon som har dina arbetsuppgifter på ett ”riktigt” företag. Så kolla med tex. er rådgivare, någon i ditt nätverk eller varför inte lägga ut en förfrågan på Linkedin? Men tänk först på hur du ska formulera förfrågan; förklara varför du vill hänga med , vilka tider du skulle kunna. och kom såklart ihåg att be snällt.

Att hänga med någon digitalt oavsett om du ”bara är en fluga på väggen” eller har möjlighet att delta aktivt och ställa frågor kan ge dig grymt mycket. Insikter som lär komma väl till pass om du funderar på att utbilda dig inom just detta yrke.

Vad är omvänt mentorskap?

En annan möjlighet är att köra omvänt mentorskap, dvs. att byta kunskaper mellan olika generationer vilket är riktigt inne i företagsvärlden. Detta är inte så konstigt då äldre behöver förstå hur unga ser på saker och ting för att utveckla sina produkter, teknik och för att vara attraktiva arbetsgivare. För dig som mentor får du i din tur nya insikter, ett värdefullt affärsnätverk och kanske en framtida möjlighet till en karriär inom organisationen.

Om du tycker detta vore spännande så ring upp någon spännande person eller skapa ett inlägg på Linkedin. Så lyft luren eller lägg upp ditt erbjudande, så kommer du säkert få ett flertal svar att välja mellan.

Detta är såklart bara några förslag på allt man kan göra i dessa tider när försäljning kan vara svårt och du kommer säkert på ännu fler saker om du tänker efter. Det viktigaste är att du verkligen håller dig aktiv så att du jobbar precis som du skulle gjort om du redan var ute i arbetslivet. Där är det oftast full aktivitet för att komma ut ur krisen starkare än någonsin.

Hoppas du fått några idéer på vad du ska göra på UF-lektionerna fram tills det är dags för avveckling av företaget. Men om inte så ta kontakt med er rådgivare eller din lärare så att tiden används fullt ut och du får med dig härliga lärdomar. Insikter som förhoppningsvis även kommer hjälpa dig att nå ett bra betyg i kursen.

Du kanske också gillar:

Pin It on Pinterest